четвер, 03 червня 2021 18:57

Підставляють себе і Зеленського: як агукнуться зміни в декларуванні "слугам народу"

Підставляють себе і Зеленського: як агукнуться зміни в декларуванні "слугам народу"
"Володимиру Зеленському посипляться питання "Твоя права рука не знає, що робить ліва?", говорить Віктор Чумак. Фото: "Українська правда"

Народні депутати хочуть знищити антикорупційну систему, щоб приховати незаконне збагачення. Однак так лише підставляють президента Володимира Зеленського перед західними партнерами. Бо йдеться про гарантію безвізового режиму. Про це Gazeta.ua сказав правник, колишній народний депутат Віктор Чумак.

"Чиновники хочуть знищити антикорупційну систему, як її сформували у 2014-му, але не можуть. Хитрі люди не розуміють, що вона є гарантією надання Україні безвізового режиму. Лише підставляють себе, бо стають ворогами громадських організацій та західних партнерів. Ця ситуація одразу підставляє президента. Йому посипляться питання "Твоя права рука не знає, що робить ліва?". Потім величезними потугами відкочуватиметься назад. Систему повністю знести не можна. Бо тоді треба розривати стосунки із Заходом", – говорить Чумак.

Також додає: "Будь-яка спроба ухилення стає відомою. Тому чиновникам треба прибрати її хоча б на рівні статків. Спочатку це двічі пробував Конституційний суд, потім минула Рада. Було 9 законопроєктів, якими хотіли знищити систему декларування. Їх не дали прийняти. А цим нардепам вдалося".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Небезпеки для олігархів від закону Зеленського нема - Ігор Луценко

Політиків не влаштовує моніторинг способу життя, покарання за брехню в деклараціях, тому що це не дає незаконно збагачуватися, каже екснардеп.

"Чиновники хочуть уникнути інформації про статки, які записані на найближчих родичів. Як правило, їх переписують на членів родини, батьків, водіїв. Але якщо ці факти підпадають під контроль, то тепер скасували обмеження волі за умисне неподання декларацій", – говорить Чумак.

Також додає: "Люди, які прийшли до ВР, сіли на ті ж самі потоки. Їм готівкою платять гроші, а легалізувати їх народні обранці не можуть. Тому що є моніторинг стилю життя. Якщо статки починають перевищувати реальні легальні доходи, то цим починає займатися НАЗК. Тому потрібно було вбити систему. Депутати вбивають її як можуть".

Конституційний суд 27 жовтня 2020 року визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність для чиновників і суддів у формі штрафу чи позбавлення волі за подання свідомо неправдивих відомостей у декларації.

У грудні 2020-го відповідальність за брехню в деклараціях відновили, але ув'язнення не було серед можливого покарання: лише штраф, громадські роботи та обмеження волі.

3 червня 2021-го Верховна Рада повернула покарання у вигляді позбавлення волі за брехню посадовців у майнових деклараціях. Водночас, народні депутати проголосували за поправку "слуги народу" Ігоря Фірса, яка унеможливлює покарання за брехню щодо майна родичів. Крім того, тепер вказувати майно, яким користується чи володіє член родини, потрібно лише тоді, коли він сам надав такі дані декларанту. Ще однією правкою депутати скасували обмеження волі за умисне неподання декларацій.

Зараз ви читаєте новину «Підставляють себе і Зеленського: як агукнуться зміни в декларуванні "слугам народу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути