Ексклюзиви
четвер, 03 червня 2021 15:01

Небезпеки для олігархів від закону Зеленського нема - Ігор Луценко

- Зеленський анонсував комплексні дії. Сподіваюсь, буде щось окремо про Антимонопольний комітет. Тому що зараз - це лише про статус олігарха, - каже Gazeta.ua колишній народний депутат Ігор Луценко.

2 червня президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради проєкт закону про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів).

Визначається поняття "олігарх", критерії. Називати особу олігархом буде РНБО. З'явиться реєстр олігархів і заборони для них. Законопроєкт визначений як невідкладний.

  Якщо займатися цілісною програмою деолігархізації, мусять бути набагато сильніші речі, каже Ігор Луценко.
Якщо займатися цілісною програмою деолігархізації, мусять бути набагато сильніші речі, каже Ігор Луценко.

Як оцінюєте положення документу?

Його приблизний зміст був відомий завдяким попереднім публікаціям. У цьому законопроєкті нічого нового немає. Мене дивує реакція соцмереж. Лідери, пов'язані з Порошенком, люто накинулися. Це поки що найкращий аргумент, що там щось змістовне.

В принципі, нічого небезпечного для олігархів там немає. Те, що не можна фінансувати партії. Ну вони і так їх не фінансують - ну яка партія зізнавалася, що їх фінансує Ахметов чи Коломойський. Я про такі не чув.

Друга "страшна" санкція - не дамо приватизовувати. Так зараз приватизація їх особливо і не цікавить. Все вже вкрадено до них ними ж.

Хороша норма, що чиновникам, публічним особам треба буде декларувати контакти з олігархами. Як перший пробний крок для боротьби з олігархами - непогано.

Олігархів визначатиме РНБО. Як діятиме ця схема?

У ручному режимі. В ідеалі було б, щоб цим займався суд. Але з іншого боку не йдеться, що особи нестимуть якусь відповідальність - кримінальну, адміністративну.

Хто є олігархом, а хто ні, визначатиме президент. Буде вимагати здавати декларації для чиновників про контакти.

У майбутньому механізм слід було б покращити. Щоб працював більш автоматично. Менше залежав від волі президента, його друзів в РНБО.

Не вважаю, що поки що якісь загрози демократії і правам людини від цього йдуть. Хоча з точки зору юридичної побудови конструкції недосконалі.

Ну яка партія зізнавалася, що їх фінансує Ахметов чи Коломойський

Чи не вийде так, що це стане способом контролювати великий бізнес?

Та ні.

Якщо займатися цілісною програмою деолігархізації, мусять бути набагато сильніші речі. Це перш за все примусовий продаж активів. Якщо ти виріс за певну межу в контролі за українською економікою, має бути законодавчо передбачена директива - виходити з активів. Будь ласка, десь май активи в США, поміняйся з американцем. Нехай він тут володіє, а ти там.

Друге - директива щодо продажу ЗМІ. Багато говоримо: олігарх - це той, хто впливає на ЗМІ, впливає на політику. Ну і що далі? Нічого. Можеш далі віщати через "Україна 24". ЗМІ потрібні олігархам, щоб лобіювати свої інтереси за наш рахунок. Своїм медіа-впливом купувати політиків, щоб далі підгрібати суспільні блага.

Сказати олігархам: у вас не мусить бути ніяких ЗМІ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський залежний від олігархів. Виборцям хочуть пустити пил в очі

Які запобіжники треба встановити?

Потрібно на рівні Конституції створювати запобіжники для влади президента. Сьогодні всі аплодують знищенню Конституційного суду. Якраз КС мусив би бути запобіжником і казати: вибачте, у цьому законопроєкті є порушення. Ну якщо такий запобіжник зараз усім не потрібен, то що вже казати про якийсь інший.

Які принципові речі мають бути, щоб деолігархізація працювала?

Зміни в антимонопольне законодавство, законодавство про медіа. Дати певний строк на те, щоб олігархи виходили з тих активів, які їм визначили. З бізнес-активів, якщо перевищуються певний відсоток в економіці взагалі і кожній галузі зокрема. На жаль, зараз антимонопольне законодавство не працює.

Зеленський анонсував, що будуть комплексні дії. Сподіваюсь, що у нього буде щось окремо про Антимонопольний комітет. Тому що зараз це лише по-суті про статус олігарха. А які будуть наслідки цього статусу вже можна далі розвивати. Давати більш серйозні санкції.

Потрібні запобіжники для влади президента

Як спрацює обмеження впливу олігархів на медіа?

Це матиме наслідок лише в перспективі. Олігархи все таки будуть думати про своє майбутнє.

От Порошенко, як олігарх, навпаки переписав телеканал "Прямий" на себе від своєї довіреної особи. А можливо хтось зараз буде діяти в протилежному напрямку. На Ахметова записані медіа-активи - через офшорку, а далі вже він кінцевий власник. Можливо, олігархи будуть знаходити своїх дубінських, козаків та інших міньйонів, щоб на них переписувати активи оптом чи вроздріб.

Нормально було б відтестувати метод знищення олігархів на Медведчуку. Але чомусь не відтестували. Якби Офіс генерального прокурора був мінімально дієвим, інші органи, треба було ці телеканали прогнати через спецконфіскацію. Накласти арешт через суд. Передати швиденько в АРМА (Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів. - Gazeta.ua).

Ну добре, що хоч так закрили.

От є "1+1", який займається пропагандою в інтересах Коломойського - арешт, державний телеканал. Не думаю, що суспільство сильно програє, якщо такі олігархічні шарманки перейдуть під управління держави.

Якщо все зупиниться на тому, що є, то закон ніяк не вплине на медіа-ринок.

Зараз ви читаєте новину «Небезпеки для олігархів від закону Зеленського нема - Ігор Луценко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути