вівторок, 16 квітня 2019 14:47

Основою виживання є вміння розпізнавати своїх

Якщо людина виглядає як українець, говорить як українець і діє як українець, то це і є українець

Прагнучи зробити усвідомлений вибір, люди цікавляться особистими якостями політиків. Інформація про дитячі роки, батьківське село, його побут і звичаї, одяг та пісні допомагають зрозуміти особистість. Це те, що називається етнічною культурою.

Але що це таке – етнос? Давньогрецьке слово "етнос" означає "група своїх людей". Відтак базовою ознакою належності до етносу є розрізнення "свій – чужий".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко: Другий тур виборів не буде зірваний

Чому це важливо? Тому, що спроможність розрізняти своїх і чужих є фундаментальним інстинктом, необхідним для виживання. Тому навіть немовлята розрізняють своїх і чужих. Усе своє їх заспокоює, а чуже – лякає. Так само в системах озброєнь найважливішою є функція розпізнавання "свій–чужий".

Представник свого етносу – це свій серед своїх. Наприклад, українцем є той, хто усвідомлює себе українцем і кого визнають за свого інші українці.

Як розпізнати своїх?

  Петро Порошенко з родиною
Петро Порошенко з родиною

Є три головні ознаки розрізнення.

1. Звичний зовнішній вигляд – це те, що ми розуміємо з першого погляду.

2. Вільне володіння етнічною мовою – це те, що ми чуємо з перших слів.

3. Етнічна солідарність – це діяльність в інтересах етносу, прагнення зробити його сильнішим. Це те, що ми розпізнаємо з першої спільної справи.

Саме солідарність зі своїми є найвищим проявом етнічної ідентифікації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "21 квітня Україна здає тест на почуття реальності" - Забужко

Як це працює?

Розгляньмо на прикладі президента України Петра Порошенка.

Автор: фото: president.gov.ua
  За своїм антропологічним типом Петро Порошенко не відрізняється від типового українця. Він має зріст – 184 сантиметри
За своїм антропологічним типом Петро Порошенко не відрізняється від типового українця. Він має зріст – 184 сантиметри

За своїм антропологічним типом він нічим не відрізняється від типового українця. Він має високий зріст – 184 см, що в цілому властиво для українського етносу.

Петро Порошенко вільно володіє українською мовою, понад те – з ораторською майстерністю. Для вільного висловлення думок треба мислити українською мовою, тобто говорити без "внутрішнього перекладача". Порошенко розповідає, що раніше розмовляв російською мовою, але поступово перейшов на українську і почав мислити нею.

Етнічна солідарність

Після 2016 року політика Петра Порошенка набула відвертої проукраїнської спрямованості під гаслами "Армія, Мова, Віра" і "Геть від Москви". Тут і стратегічний союз зі США, і створення Православної церкви України, і безвіз, і просування української мови, і прозорість державних закупівель. На підтримку української справи Порошенко зробив щедрі пожертви з особистих коштів – майже півтора мільярди гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Він президент, за якого держава вистояла"

До війни Порошенко мислив і поводився як космополіт. Після обрання президентом України в 2014 році він за кілька років виріс від бізнесмена до головнокомандувача і де-факто проводить націоналістичну політику.

Автор: фото: president.gov.ua
  До війни Порошенко мислив і поводився як космополіт. Після обрання президентом України проводить націоналістичну політику
До війни Порошенко мислив і поводився як космополіт. Після обрання президентом України проводить націоналістичну політику

Інакше неможливо. З одного боку, для ведення війни можна покладатися лише на патріотів і націоналістів. З другого боку, президент США Дональд Трамп відверто називає себе націоналістом. Він проводить націоналістичну політику і сподівається такого ж від України.

Зараз ви читаєте новину «Основою виживання є вміння розпізнавати своїх». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути