неділя, 14 квітня 2019 22:12

"21 квітня Україна здає тест на почуття реальності" - Забужко

Автор: Kyiv Security Forum
  Оксана Забужко порівняла Володимира Зеленського з анімаційним героєм серіалу "Чорне дзеркало"
Оксана Забужко порівняла Володимира Зеленського з анімаційним героєм серіалу "Чорне дзеркало"

Просування віртуального кандидата у президенти - це технологія, яка є частиною гібридної війни.

Про це попередила письменниця Оксана Забужко на Київському безпековому форумі.

Під час виступу вона порівняла кандидата у президенти Володимира Зеленського із анімаційним персонажем серіалу "Чорне зеркало". Той так само на одній лише критиці політиків завойовує підтримку виборців.

Gazeta.ua пропонує ознайомитися з думками лауреата Шевченківської премії.

Про гібридну війну:

"Війни ХХІ століття – це уже не бомбардування міст, як у ХХ столітті, це бомбардування мізків. Сучасні інформаційні технології дозволяють новим диктаторам значно дешевшим коштом завойовувати, підбивати і підкорювати країни. Перетворювати демократії на симулякри методом виїдання зсередини їхніх сенсів… У Гітлера не було телебачення. У Сталіна не було інтернету".

Про вибори:

"Перший тур президентських виборів в Україні закінчився. Українські інтелектуали та міжнародне експертне середовище ще не усвідомили, що мають у цій ситуації справу з новим викликом. Його можна порівнювати з Brexit. Через технології індукують на масову аудиторію стан тимчасового потьмарення, коли більшість не здатна прийняти адекватне рішення в інтересах власної безпеки. Важливий емоційно-психологічний результат такої атаки. Це внутрішня ворожнеча всередині британського суспільства. Розкол, поділ, розпад єдності всередині суспільства. Індукція емоційного хаосу. Щось подібне після першого туру виборів переживає Україна".

Про віртуально кандидата у президенти:

"Уперше в другий тур вийшов кандидат, який є абсолютно віртуальним. 5,5 мільйонів виборців проголосували за кандидата, якого можна порівняти з ведмедиком Волдо із серіалі "Чорне зеркало". Там анімаційний синій ведмедик займає друге місце на виборах. Він стає популярний за рахунок того, що людина, яка його озвучує, весь час нищівно критикує чинних політиків. Він показує середній палець з екранів. Це викликає захват і схвалення широкої аудиторії. Ніхто не знає, хто його озвучує, хто пише сценарії і хто є режисером цієї п'єси. І ведмедик – віртуал, набір пікселів, голограма – вступає на політичну арену в ролі політичного симулякра. Саме це відбулося в Україні".

Про технологію "нових облич":

"З початку 2000-х років Україна втратила контроль за своїм інформаційним полем. Як можна виграти війну, коли країна не контролює своє інформаційне поле? Тут і є моменти вразливості демократичної системи. Підпалювая гібридної війни атакує демократичну політичну систему саме у тих місцях, де вона незахищена. Свобода слова перетворюється на свободу дезінформації, вкидання фейків, маніпулювання громадською думкою. І маємо удар по системі демократичних виборів. В інформаційному полі весь час звучить негатив. Роздражнили латентну агресію у суспільстві, без того знервованому п'ятьма роками війни. Каналізували цю агресію на адресу чинної влади. І паралельно вносять у масову свідомість мем про те що потрібні нові обличчя. І паралельно розкручують серіал про умовного ведмедика Волдо".

Про перспективу вибору українців:

"21 квітня Україна здає тест на почуття реальності. Якщо ми цей тест провалимо, це означатиме для всіх демократій, що двері для нових ведмедиків Волдо з невідомими сценаристами і режисерами за кадром будуть навстіж відкриті. Якщо ми витримаємо цей тест, це означатиме, що у людства у ХХІ столітті є шанс зберегти свої мізки цілими, а значить – культуру, цивілізацію, природу і цілу планету живою. Хотілось би на це сподіватися".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волкер висловився про кандидатів у президенти України

За результатами першого туру виборів, Володимира Зеленського підтримали 30,24% виборців, а це майже 6 млн людей. За Петра Порошенка проголосували понад 3 млн виборців, що становить 15,95%. Другий тур виборів президента відбудуться 21 квітня.

Згідно з результатами квітневого опитування соціологічної групи "Рейтинг", у другому турі за Зеленського готові проголосувати 71,4% українців серед тих, хто вже визначився. За нинішнього главу держави — 28,6 %.

Зараз ви читаєте новину «"21 квітня Україна здає тест на почуття реальності" - Забужко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути