четвер, 30 серпня 2012 15:52

Основи для зловживань на виборах закладено у виборчому законі - експерт

Основи для зловживань на виборах закладено у виборчому законі - експерт
Петро Олещук вважає, що тотальних фальсифкацій не буде. Фото: dliamobil.ru

Підстави для фальсифікації парламентських виборів закладені у виборчому законодавстві.

Про це на прес-конференції у Києві сказав політолог Петро Олещук.

"Очевидно, фальсифікації будуть. Вони пов'язані із самою суттю нашої політики, з особливостями депутатського корпусу. Тому що у нас депутати фактично не є представником народу, а є привілейованим станом, як дворянство. І за ці привілеї варто боротися", - переконаний він.

Водночас, експерт вважає, що на тотальні фальсифікації очікувати таки не варто.

"Ці вибори ввійдуть в історію, як найбільші за масштабом купівлі електорату. Купляють не лише товарами харчування, а цілою низкою різноманітних послуг і продуктів. Важко перелічити, чим нас намагаються купити на цих виборах", - підкреслив він.

Олещук також наголосив, що суспільство налаштоване на те, що вибори будуть фальсифіковані. "Такі настрої існують. І вони мають не лише суб'єктивні чинники, пов'язані із різницею політичних уподобань тих чи інших регіонів", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 66% українців впевнені, що на виборах будуть масові фальсифікації

Водночас, на думку експерт, є ще й об'єктивні чинники, пов'язані із недосконалістю системи та законодавства.

"Ми завжди говорили про фальсифікації, пов'язані з цілою низкою проблем зі складанням списків. Про це говорять з 2004 року, але за весь цей час нічого не зроблено, аби цю проблему бодай не те, що виправити, а зробити вигляд, що вона виправлена", - пояснив він.

Олещук додав, що є численні проблеми, пов'язані зі складанням виборчих комісій, за яких провідні партії, які приймають участь у виборах, не отримують місць, а з іншого боку існують партії, які висунули лише одного кандидата-мажоритарщики, але при ц ьому окупували всі виборчі комісії.

"Це не є чимось новим. Це було закладено у законі, який зараз діє. Цей закон зараз вилився у ці небезпеки для результатів виборів. Це дає приводи для того, щоб у подальшому проголосити їх нечесними", - підкреслив політолог.

Також важливу роль, за його словами, відіграє і місцева влада: "Для багатьох представників місцевої влади результат партії на виборах буде показником якості їхньої роботи. Я не думаю, що хтось із голів місцевих рад добре поставиться, якщо в якомусь регіоні партія набере більше голосів, ніж в їхньому. Це створює певні небезпеки для їхньої політичної кар'єри та успішності їхньої діяльності".

Зараз ви читаєте новину «Основи для зловживань на виборах закладено у виборчому законі - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути