Ексклюзиви
субота, 30 липня 2011 16:40

Восени в Україні може з'явитися Піратська партія

Восени в Україні може з'явитися Піратська партія

В Україні відбувається процес офіційної легалізації піратського руху як всеукраїнської громадської організації "Українська Піратська Спілка". Самий ж піратський рух виник в Європі. Його цілі - сприяння вільному поширенню знань та вільної культурі, реформа законів про авторське право, боротьба за збереження цивільних прав і свобод в Інтернеті (зокрема - протидія електронному стеженню і цензурі).

Сергій Яригін, лідер громадської організації "Український Піратський Спілка", 44 роки.

Як виникла ідея створення Вашої організації і хто її зараз представляє?

- Все своє свідоме життя я тим чи іншим чином був пов'язаний з інформаційними технологіями і, природно, ідеї піратства мені близькі і зрозумілі. Познайомився з Піратським рухом на Україні і зрозумів, що його практично немає. На самому початку нас було четверо. Першим кроком було знайомство з найближчими піратами - росіянами. Зустріч відбулася на початку року. Буквально відразу після зустрічі спробували налагодити контакт з Міжнародним піратським інтернаціоналом. Спілкування вийшло настільки продуктивним і конструктивним, що це не могло не спонукати на створення Української Піратської партії. Після цих подій і було прийнято рішення починати публічну кампанію з популяризації ідей піратства.

Постійне спілкування з однодумцями зі всього світу допомагає більш чітко визначати наші дії, цілі та стратегію. Найбільш щільно спілкуємося з чехами, німцями, поляками та Міжнародним піратським інтернаціоналом. На сьогоднішній день підготовлено документи для офіційної легалізації руху як всеукраїнської громадської організації "Українська Піратська Спілка". Скорочено "УПС". В даний час я є представником організації в реальному світі. В інтернеті організацію представляють (Легіонер) Олексій Ігначук, (Халіф) Сергій Мошкутело і Лариса Яригіна. З цими людьми ми і починали створення Піратської партії. Олексій Ігначук протягом декількох років веде свій блог, присвячений проблемам авторського права. Зараз цей блог є частиною партійного сайту.

Які Ваші цілі і цінності?
- Основна наша ідея - вільний обмін інформацією. Досягненню цього і підпорядковані наступні цілі: вільний доступ до інформації кожного члена суспільства, вільне поширення інформації, використання в державних і муніципальних органах вільно поширюваного програмного забезпечення та відкритих форматів, зміна принципів патентної системи, недоторканність особистого життя.

Якщо це все перекласти на нормальну мову, то ми виступаємо за зміну системи авторського права і патентної системи як застарілих і гальмують розвиток суспільства. Крім того, ми проти засилля покупного програмного забезпечення в держорганах, оскільки це нераціональне використання наших грошей (податків). Навіщо платити за ПЗ, коли є точно таке ж, але у вільному доступі. Відмінністю в нашій ідеології від загальноприйнятої в Європі - красти це погано. Ми не в якій мірі не закликаємо до крадіжки інтелектуальної власності. Якраз навпаки, ми за захист саме прав авторів, а не посередників у вигляді транснаціональних компаній, які отримують левову частку прибутку, а автору дістаються крихти.

Які Ви бачите проблеми в Україні з точки зору Вашої організації?

- В Україні крім системи копірайту немає можливості використовувати іншу систему захисту авторських прав. Найбільш яскраво це ілюструє неможливість легального використання ПЗ, навіть якщо воно вільно розповсюджується. Саме так у нас прописаний закон про авторське та суміжні права. Ще одна проблема - незначне поширення вільного ПЗ в силу малої обізнаності населення.

Яким шляхом Ви їх будете вирішувати?

- Шлях один - зміна законодавства про авторське та патентне право. Необхідно нарівні з копірайтом мати можливість використання і інших систем. Першим нашим кроком буде пропаганда системи Creative Commons, як найбільш прогресивної і універсальної. Найближчим часом будуть запущені два проекти: "Електронний шкільний підручник" і портал для розміщення матеріалів під ліцензією СС. Основним завданням в сфері патентного права є зниження термінів захисту патентів.

На підтримаю яких соціальних чи професійних груп Ви розраховуєте?

- Важко відповісти без проведення досліджень, але за оцінками аналітиків це люди у віці до сорока років, що займають активну життєву позицію. На мій погляд, наші ідеї і цінності зрозумілі інтелігентним людям незалежно від віку.

Плануєте участь у політичних процесах в країні?

- Так, плануємо. Коли і як ще не розглядали. Першим кроком буде реєстрація Піратської партії саме як партії. Робота в цьому напрямку вже розпочато, восени будемо подавати документи в Мінюст.

Зараз ви читаєте новину «Восени в Україні може з'явитися Піратська партія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути