Ексклюзиви
вівторок, 23 січня 2018 16:19

Опитування показало, за кого голосуватимуть українці

Опитування показало, за кого голосуватимуть українці
Володимир Фесенко: Люди обирають не того, кому довіряють. А того, кого вважають меншим злом. Фото: Goodnews.ua

Українці все більше розчаровуються і перестають довіряти владним структурам. Лідируючими партіями українці назвали "Батьківщину" - 11% голосів, "БПП "Солідарність" 9%, партію Вадима Рабіновича "За життя" - 9% та "Громадянську позицію" Анатолія Гриценка - 7%.

Дві третини опитаних, а саме 67%, вважають, що країна потребує нових політичних лідерів. Лише 19% впевнені, що такі лідери вже є. Найчастіше називають Святослава Вакарчука, Євгена Мураєва, Володимира Зеленського та Вадима Рабіновича.

Про це свідчить опитування фонду "Демократичні ініціативи".

"Відчувається критичний попит на нові обличчя в політиці. Але осіб, які могли б задовольнити його, абсолютна більшість українців не бачить. Причиною цьому є розчарування в сьогоднішніх політичних елітах. Таке буває часто, коли суспільство надає великий кредит довіри якомусь конкретному політику, в нашому випадку президенту. За цим завжди наступає великий відсоток розчарування. Але ще більш негативна тенденція — це відмова від участі в виборах", - пояснює Ірина Бебешкіна, директор фонду.

Готовність взяти участь в парламентських і президентських виборах висловили лише 65% опитуваних.

"Зараз міняється мотивація виборців. Люди обирають не того, кому довіряють. А того, кого вважають меншим злом. Саме цим можна пояснити перші позиції "Батьківщини" та "БПП". Ще однією вагомою проблемою наступних парламентських виборів є велика фрагментація партій. Я думаю, десь вісім з них зможе подолати прохідний бар'єр. Це багато, з них буде складно створити коаліцію", - говорить політолог Володимир Фесенко.

Політолог вважає, що проблема зменшення відсотку довіри залежить не тільки від ставлення до конкретної політичної сили чи політика. А й від упередженого ставлення українців до влади взагалі.

Серед державних органів і соціальних інституцій найбільше довіряють волонтерським організаціям - 62%, церкві - 54% та Збройним Силам України - 63%.

Натомість антилідерами стали Верховна Рада, їй довіряють лише 9,4%, президент — 17,2% та уряд, якому повністю або відносно довіряють лише 14% населення України.

"Середовище громадянського суспільства має зайняти більш активну позицію по відношенню до представників влади. Нас не влаштовує те, що ми маємо, але ніхто не хоче брати на себе відповідальність і вимагати реальних змін. Політики не будуть відповідати на важливі для нас питання. Ми маємо їх стимулювати. Бо можемо прийти до ситуації, коли держава і суспільство існуватимуть паралельно і майже не перетинатимуться", - зауважив Костянтин Матвієнко, експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика".

Опитування проводили з 15 до 19 грудня 2017 року в усіх регіонах України за винятком АР Крим та окупованих територій Донецької і Луганської областей. Опитали 2004 респондентів віком від 18 років.

Зараз ви читаєте новину «Опитування показало, за кого голосуватимуть українці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути