вівторок, 29 травня 2012 11:57

Опозиція має навчитися не наступати на граблі і виконати всі свої обіцянки - експерт

Опозиція має навчитися не наступати на граблі і виконати всі свої обіцянки - експерт
Олексій Гарань: чи виконає опозиція обіцянки, залежатиме від якості політиків. Фото: obozrevatel.com

Програма Об'єднаної опозиції містить реальні пропозиції, але чи зможе вона їх реалізувати, залежатиме від якості політиків.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог, директор школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

"Свого часу одна з причин поразки "помаранчевих" полягала в тому, що частина обіцянок не була виконана і не було створено демократичних інститутів", - наголосив він.

Експерт пояснив: "Наприклад, це обіцянка створити Громадянське телебачення. І тут "помаранчеві" самі і накололися. Або всі політичні сили, коли йдуть до влади, наголошують на необхідності розвитку місцевого самоврядування: і Партія регіонів закликає про розвиток регіонів і місцевого самоврядування, і їхні опоненти також. А потім приходять до влади і все це забувають".

"Якраз питання в тому, наскільки наша опозиція навчилася не наступати на граблі", - підкреслив Гарань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиція зіграла на випередження, представивши свою програму - експерт

Він також зазначив, що щодо політичного та зовнішньополітичного блоку і гуманітарних питань, то в програмі опозиції запропоновано цілком реалістичні речі. Але, чи вдасться опозиції виконати всі обіцянки, залежатиме від її подальшої політики, додав політолог.

"А далі постає питання якості депутатів, якості політиків. Чи здатна буде, зрештою опозиція взяти більшість. Тому що, якщо їй не вдасться взяти більшість, чи якщо потім ця більшість буде розколена, то ясно, що тоді це не можна буде виконати. Тобто, там далі все буде залежати від самих політичних сил. Гарантій виконання обіцянок дати зараз не можна", - підкреслив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яценюк презентував проект програми об'єднаної опозиції

Говорячи про зміст програми Об'єднаної опозиції, Гарань підкреслив, що кардинально нових пропозицій там немає, проти є чіткий план щодо подальшого розвитку країни: "Якщо програма серйозна, то вона має бути не так, щоб там: "о!", щось таке, щоб всі одразу кинулися підтримувати. Навпаки, це має бути програма достатньо збалансованих дій, переліку законів, які, власне, дають реалістичні, прагматичні механізми для реалізації".

Він також додав: "Тут якраз ми бачимо більш спокійний підхід. Але якщо говорити про основне, то я думаю, що головне в цій програмі — це повернення України на демократичний шлях розвитку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Обіцянки опозиції - це голий популізм" - експерт

Нагадаємо, що вчора, 28 травня, відбувся круглий стіл, на якому об'єднана опозиція презентувала проект програми дій.

Зараз ви читаєте новину «Опозиція має навчитися не наступати на граблі і виконати всі свої обіцянки - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути