пʼятниця, 29 червня 2012 23:30

Опозиція мала не просто критикувати "мовний" законопроект ПР, а запропонувати свій - Жулинський

Опозиція мала не просто критикувати "мовний" законопроект ПР, а запропонувати свій - Жулинський
Микола Жулинський поскаржився, що Тимошенко не виконувала наказів Ющенка. Фото: vsiknygy.net.ua

Опозиція мала не просто критикувати мовний законопроект "регіоналів", а запропонувати свій документ, який би захищав українську мову.

Про це сказав директор Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України Микола Жулинський.

"Чим далі ми ідемо у часовому вимірі у незалежному своєму статусі вперед, тим гірша ситуація складається з мовою, культурою, мораллю та духовністю в Україні", - переконаний він.

Жулинський наголосив, що законопроект "регіоналів" "Про засади мовної державної політики" має велику небезпеку для України, але в ухваленні його у першому читанні винна, перш за все, опозиція, яка жодним чинмо цьому не завадила. Крім того, наголосив він, свого часу президентом Віктором Ющенком було запропоновано мовну концепцію, яка б зняли би це питання раз і назавжди, але тодішній уряд її не виконав.

"Зараз Юлія Тимошенко із в'язниці апелює, що все зробіть, щоб не був прийнятий закон у другому читанні. А я хочу запитати прем'єр-міністра Юлію Тимошенко, чому вона не виконувала майже жодного у повному обсязі указу президента Ющенка", - наголосив Жулинський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Задумуватись над ініціативами Колесніченка можуть тільки невігласи та диверсанти" - Луценко

Він нагадав, що був прийнятий у 2008 році указ президента України про деякі питання розвитку державної мовної політики, але жоден із пунктів указу урядом Тимошенко не було виконано.

"Вони зараз прийняли у першому читанні законопроект про засади мовної політики. Це по суті вони прийняли концепцію державної мовної політики. Але я хочу сказати, що указом президента Віктора Ющенка від 15 лютого 2010 року було складено концепції державної мовної політики, де чітко було визначено все. Та теж нічого не було виконано", - підкреслив Жулинський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров розповів росіянам, що прийняти другу державну поки що не дозволяє ситуація в Україні

"Так от я хочу запитати оцю ж опозицію, яка сьогодні чекає підтримки українського загалу: чому ж ви не реалізовували це, чому ви забули про ці документи, чому ви не подали закону про українську мову як державну і чому ви не виступили із цим законопроектом? Де їхній законопроект?", - обурився він.

Директор нституту літератури НАНУ додав: "Перш ніж критикувати і справедливо обурюватися цією реваншистської політикою цих яничар, ми повинні ще й запитати своїх народних депутатів і цю опозицію, що вона зробила у цьому плані? Як вона не тільки протистояла, а й що вона запропонувала?".

Зараз ви читаєте новину «Опозиція мала не просто критикувати "мовний" законопроект ПР, а запропонувати свій - Жулинський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути