четвер, 08 листопада 2012 17:16

"Опозиція дала Кличкові великий шанс" - Ганущак

"Опозиція дала Кличкові великий шанс" - Ганущак
Юрій Ганущак: загалом парламент буде розхристаний. Фото: obozrevatel.com

Нардепа-"бютівця" Юрія Ганущака Об'єднана опозиція "Батьківщина" спочатку висунула по округу №214 у Києві, а за два тижні до виборів зняла на користь "ударівця" Віктора Чумака. Політик згоден, що заради перемоги опозиції треба було кимось жертвувати. Однак домовлятися варто було значно раніше.

- Я би тоді вигравав по округу, звідки я є родом. Там ми програли, бо мене не поставили, - розповів він у інтерв'ю Gazeta.ua.

Ганущак із Коломиї. Там виборчий округ №88. Самовисуванець, нардеп-"нунсівець"Олесь Доній переміг із удвічі більшим результатом кандидата від ОО "Батьківщина" Олександра Левицького.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вперше відбулось таке масштабне узгодження опозиційних кандидатів — нардеп

Не шкодуєте, що знялися з виборів?

- Якщо проаналізувати результати голосування по округу №214 , то об'єктивний аналіз показує, що в іншому випадку виграв би Лесик Довгий (колишній секретар Київради. - ред). Те, що я точно виграв би із показником значно більшим, ніж взяв Чумак, вже зараз очевидно. Ті соціологічні дослідження, які напередодні виборів давав Кличко - брехливі. Насправді, в Києві в півтора рази більше голосів взяла Об'єднана опозиція. Але коли стоїть питання, щоб недопустити у частину влади так званих "молодих хижаків", то треба було жертвувати.

З усіх негативів, які я отримав: витратив грошей, як коштує середнього плану автомобіль, втратив можливості, в мене є певний позитив. Я показав приклад цивілізованого вирішення питання непоборення. Можливо, це оцінять, а може й ні. Мабуть, я переріс свій час. Бо в нас час такі речі не оцінюються.

Ці вибори показали, що опозиція все ж може домовлятися. Як вони співпрацюватимуть у новому парламенті?

- Для Кличка - це холодний душ. Молода команда і їх зіркова хвороба швидко вилікується. По-друге, він зайде в парламент і побачить, що тут робота далеко не така романтична, як здається. Є багато питань, які потрібно вирішувати на професійному рівні. З його команди хіба що Пинзеника (Віктор Пинзеник — екс-міністр фінансів. - gazeta.ua) я можу визнати фахівцем. Він дуже сперечається, але хоч розуміє предмет. По інших речах є проколи - у нього дуже мало професіоналів. По кожній галузі фахівці усі відомі. Не можна стати фахівцем, якщо ти не друкуєшся, не світишся, не береш участі у різних заходах, де визнають твою думку. Ну ще Розенка можна назвати, з певною натяжкою, Наливайченка. А хто ще? Якщо збирається залишатися у політиці, а не вилетіти у трубу, як Тігіпко, буде змушений узгоджувати свої дії. Йому не можна допустити той блеф, який він допустив на виборах. Це привело до того, що більше 20 округів були втрачені. Далі йому цього просто не пробачать. В нього немає іншого виходу, окрім того, щоб домовлятися з опозицією. Бо поки що колеги по опозиції дали йому великий аванс.

Загалом парламент буде розхристаний, але, можливо, не настільки цинічний. Бо абсолютно цинічний у своїй продажності: це абсолютно очевидні речі — "тушкування" і так далі. Наступний буде менш цинічним, бо кристалізуються надзвичайно полярні сили "Свобода" і комуністи. Вони у своїх намірах є абсолютно щирими. Одні хочуть відтворити Совєтський Союз, інші — романтики від політики. То, можливо, це й добре, що я повертаюсь у реальний сектор — туди, де готуються рішення. Бо Верховна Рада — це достатньо закритий віртуальний світ. Закритий клуб.

Перевибори по п'яти проблемних округах як вплинуть на ситуацію?

- По-перше, це незаконно — це маячня несусвітня. Бо ЦВК міг би просто взяти протоколи з ОВК з мокрими печатками, порахувати і визнати переможця. ЦВК оголосила вибори там, де ми точно виграли. Чому ж вона не оголосила вибори, де фальсифікація прямо пре? Наприклад, 66 і 93 округи: можете сісти порахувати кількість голосів "за" і кількість осіб, які брали участь у виборах. Там кількість голосів "за" в сумі більша ніж ті, які взяли участь у виборах. Очевидно, що це фальсифікація на рівні ОВК, на рівні серверної, де передавали у Київ дані. Тому рішення такого плану повинно синхронно прийматися із рішенням про посадку людей, які робити фальсифікації. Якщо цього не робити, то буде дуже цікавий феномен. Припустимо, що опозиція перемогла з різницею у сто тисяч, а ОВК подає в суд і він приймає рішення — визнати недійсним голосування по всіх дільницях. І на цьому усе закінчилось. Тобто, нові перевибори можуть йти тільки за умови, коли чітко вказані прізвища і рішення суду вступило у свою законну силу. Тобто, відповідні особи сіли і не умовно, а сіли серйозно — на два-три роки, чи на шість років. А щоб було адекватно, то на всі сім.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бютівець" Ганущак розповів, через що поступився округом "ударівцю"

До речі, чому не оголошені перевибори там, де зіпсовано бюлетені? В 11 окрузі, де це сталося, логічно це зробити. Але при цьому потрібно посадових осіб, що охороняли ці бюлетені, усіх посадити у тюрму. А робити перевибори в тих округах, де підрахунок можливий, він зроблений і є протоколи із мокрими печатками — це несерйозно. Це означає, що вступив у силу запасний план Банкової. Він полягає у тому, щоб через суд ліквідувати загрозу консолідації зусиль опозиції і дати можливість тим людям, які "пролетіли", спробувати свої сили. Зараз буде розбір польотів і дуже багатьох доведеться вигнати. Якщо це зараз пройде по цих округах, то далі посипляться всі округи, де виграла опозиція.

Зараз ви читаєте новину «"Опозиція дала Кличкові великий шанс" - Ганущак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути