Ексклюзиви
четвер, 21 квітня 2011 13:50

Огризко розкрив "лукавство" влади щодо "харківських угод"

Огризко розкрив "лукавство" влади щодо "харківських угод"

Чинна влада в Україні лукавить, коли говорить, що "харківські угоди" не можуть бути денонсовані без згоди іншої сторони. На це потрібна лише політична воля України.

Про це заявив колишній міністр закордонних справ України (2007-2009 рр.) Володимир Огризко, повідомила прес-служба "Нашої України".

Зокрема, він окреслив міжнародний аспект цього питання. За його словами, міжнародне право передбачає як укладання договорів, так і їх денонсацію. Ці умови прописані у Віденській конвенції про право міжнародних договорів 1969 року.

Огризко нагадав, що є багато випадків, коли країни денонсували ті угоди, які з тих чи інших причин переставали бути для них вигідними. Політик додав, що у 2009 році в рамках українсько-російських відносин була денонсована угода – йдеться про вихід Росії з договору про участь в роботі РЛС (радіолокаційних станцій в Мукачеві та Севастополі).

Віденська конвенція також передбачає, що певні договори можуть бути визнаними нечинними від самого моменту їх укладання. Зокрема, коли договір укладено під впливом обманних дій іншої держави, коли йдеться про те, що цей договір був укладений в результаті примусу представника однієї з держав, якщо укладання стало результатом застосування тиску та сили.

"Міжнародне право дає кілька можливих варіантів для того, щоб "харківські угоди" були денонсовані. Чинна влада лукавить, коли говорить, що цей договір не може бути денонсований без згоди іншої сторони. На це потрібна політична воля. Коли вона буде, тоді можна буде шукати міжнародно-правові механізми, щоб угода була розірвана", - сказав Огризко.

Він підкреслив, що позиція "Нашої України" щодо денонсації "харківських угод" є абсолютно слушною і відповідає нормам, духу, букві міжнародного права.

Нагадаємо, 27 квітня за ініціативою руху "Опір" відбудеться пікетування Адміністрації президента, під час якого Віктору Януковичу передадуть вимоги про денонсацію "харківських угод".

Фракція БЮТ також підготувала проект постанови ВР про створення тимчасової слідчої комісії щодо реалізації "харківських угод".

27 квітня 2010 року Верховна Рада ратифікувала "харківські угоди". Згідно із документами, вартість газу для України зменшено на 100 доларів. В обмін на це термін перебування російського Чорноморського флоту на базі у Севастополі було подовжено на 25 років - до 2042 року.

Зараз ви читаєте новину «Огризко розкрив "лукавство" влади щодо "харківських угод"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути