пʼятниця, 13 липня 2012 04:06

"Одним пострілом Янукович вбиває двох зайців" - французька преса

"Одним пострілом Янукович вбиває двох зайців" - французька преса
Фото: podrobnosti.ua

Журналіст Олів'є Дюпюї в статті у виданні Huffington Post аналізує політику Україну.

"Чемпіонат Європи з футболу пройшов бездоганно", - пише автор. Україна прийняла близько мільйона вболівальників з десятка країн ЄС. Тепер, коли свято закінчено, залишаються питання з приводу політичного глухого кута у відносинах з ЄС. Президент Янукович і його уряд займають тверду позицію щодо вимог про звільнення колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко і колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. "Навіть заморожування процесу прийняття і ратифікації амбітної Угоди про асоціацію з ЄС не справило ефекту", - наголошує автор.

На думку автора, за справою Тимошенко стоїть не тільки прагнення до нейтралізації основних опозиціонерів, але і бажання не допустити прийняття договору про асоціацію та започаткування переговорів про вступ України в ЄС.

"Одним пострілом Янукович вбиває двох зайців. Нейтралізує одночасно свою найзапеклішу супротивницю і процес зближення з ЄС", - відзначає автор статті. В якості безкоштовного додатку він має можливість перекласти відповідальність за це на ЄС і його країни-члени.

Офіційна політика України, яка відзначається тим, що хочуть одночасно вступити в ЄС і підтримувати прекрасні відносини з Росією, насправді служить лише прикриттям, вважає автор. Метою є зближення з державою, що зазнає нестачі правопорядку, якою є сучасна Росія. Саме цю політику переслідує Янукович з майстерністю гравця в покер, пише автор.

Москва добре засвоїла урок "помаранчевої революції" 2004 року. План Росії залишається колишнім. "Ми ставимо перед собою амбітне завдання: вийти на наступний, більш високий рівень інтеграції - до Євразійського союзу", - писав Володимир Путін у статті в "Известиях".

"Місце України в цьому проекті визначальне. В силу своєї економічної і демографічної ваги, звичайно", - відзначає автор.

Проте також існує і більш прозаїчна причина. Це прагнення не дати великій країні, яка в основному розділяє той же імперський і радянський спадок, що і Росія, стати позитивним контрастом для такого режиму, який сповідує президент Росії. Швидкий вступ України в ЄС став би прекрасним каталізатором для вкорінення правової держави, демократії та економічного розвитку в країні, вважає автор статті.

Якщо ми робимо ставку на економічну та політичну перезавантаження ЄС в найближчі 5 років, то можна планувати процес вступу в союз України за 10 років. ЄС може змусити українську владу розкрити свої карти, якщо підпише і прийме якнайшвидше Угоду про асоціацію і запропонує почати процес вступу в ЄС, відзначає автор.

Зараз ви читаєте новину «"Одним пострілом Янукович вбиває двох зайців" - французька преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути