Ексклюзиви
четвер, 12 липня 2012 20:28

Янукович і Путін поділили морські простори

Янукович і Путін поділили морські простори
У Ялті відбулося засідання міждержавної комісії за участю Януковича та Путіна. Фото: president.gov.ua

Україна і Росія завершили переговори по делімітації Азовського і Чорного морів, а також Керченської протоки.

Як передає "Інтерфакс-Україна", за підсумками 5-го засідання міждержавної комісії в Лівадії (Ялта) в четвер президенти України та Росії Віктор Янукович і Володимир Путін підписали спільну заяву про делімітацію морських просторів в Азовському і Чорному морях, а також у Керченській протоці, в якому зазначається, що "сторони вважають важливим здійснити делімітацію морських просторів в Азовському і Чорному морях, а також у Керченській протоці, в дусі дружби, добросусідства та стратегічного партнерства, з урахуванням законних інтересів обох держав".

У документі також наголошується намір сторін забезпечити співпрацю в Азово-Керченській акваторії, включаючи стабільну роботу і розвиток Керч-Єникальського каналу шляхом створення українсько-російської корпорації з управління цієї судноплавної артерії.

Як повідомлялося, протягом переговорів українська сторона наполягала на збереженні в Керченській протоці кордону з Росією, що існувала за часів Радянського Союзу, але висловлювала готовність піти на компроміс у господарських питаннях.

Глава МЗС України Костянтин Грищенко заявив, що українська сторона запропонувала провести кордон по акваторії Керченської протоки у відповідності з тими кордонами, які були зафіксовані на ще радянських картах і які визначали адміністративний кордон між Українською РСР і РРФСР за радянських часів. У той же час Київ в ході переговорів не відмовлявся від ідеї спільної експлуатації даного каналу на паритетній основі.

У свою чергу Росію такий підхід не влаштовував, і позиція Москви зводилася до того, що адміністративний кордон існував на картах лише візуально, і цей поділ не мав за собою ніякої юридичної основи.

Звучали в ході переговорів і ідеї щодо розділу Керченської протоки на так звані "зони відповідальності".

Зараз ви читаєте новину «Янукович і Путін поділили морські простори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

39

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути