Ексклюзиви
четвер, 22 серпня 2024 21:54

Одні читають, інші - звинувачують. Реакція на закон про заборону РПЦ в Україні

Одні читають, інші - звинувачують. Реакція на закон про заборону РПЦ в Україні
Фото: eastnews.ua

Перша реакція світового співтовариства на закон про заборону Московської церкви в Україні демонструє високу залежність від позицій релігійних ієрархів.

ООН спочатку прочитає

В ООН збираються ґрунтовно дослідити ухвалений Верховною Радою закон. Представниця Верховного комісара ООН з прав людини Елізабет Троссел зазначила: вивчать положення документа, як тільки отримають його текст.

Підкреслений нейтралітет цієї міжнародної інституції стає виразнішим на тлі візиту делегації Вселенського патріархату до Києва. Формально місія Вселенського патріархату приїхала для участі у заходах до 33-річчя незалежності України. Однак у повідомленні про приїзд членів місії до української столиці зазначено: "Окрема увага буде приділена пошуку шляхів порозуміння між православними України та діалогу для досягнення єдності у церковному питанні".

Православне єднання

Вселенський патріархат не приховував, що візиту передувала комунікація Патріарха Варфоломія з представниками Офісу президента України. За іншими даними, з ним говорив сам Володимир Зеленський, котрий поінформував про ухвалений закон, а також запевнив - держава забезпечуватиме зміцнення православ'я в Україні, сприятиме відкритому діалогу між церквами.

Цей діалог, вірогідно, і має намір ініціювати Вселенський патріархат. Це підтверджує заява предстоятеля ПЦУ Епіфанія, котрий знову закликав православні громади доєднуватися до ПЦУ.

РПЦ готується до битви

Про першу реакцію УПЦ і РПЦ Gazeta.ua писала у день ухвали закону. З огляду на підвищення градусу реакції від патріарха Кирила, у Росії готуються ще й до церковної борні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада отримала можливість заборонити московську церкву в Україні. Що далі?

Священний Синод РПЦ у спеціальній заяві з приводу ухвали Верховною Радою закону прямо звинуватив патріарха Варфоломія у підтримці дій влади щодо "знищення канонічної православної церкви", а також у сприянні "церковному розколу" і переслідуванню ієрархів.

Пауза і наслідки

Ухвалою поправок до законодавства, що забороняють діяльність релігійних організацій із центрами управління в країні-агресорці Верховна Рада порушила надзвичайно чутливе для світового співтовариства питання.

З одного боку, низка мігрантських криз актуалізує наслідки взаємодії різних культур і релігій. У цьому сенсі рішення України має знайти розуміння, насамперед, у ЄС.

З іншого, воно дає Росії аргументи на користь версії про "утиски православ'я". Ми спостерігаємо різку і швидку реакцію російської церкви, хоча формально УПЦ не має зв'язку з РПЦ і не згадується у тексті закону як, до слова, і Росія. А це дозволить зашкодити міжнародному іміджу України.

Мало влади

Але можлива і третя складова. Не секрет, що патріарх Кирило має вагомий уплив на Путіна. Розкрутка можливих "утисків віруючих" дозволить йому посилити свої позиції у російському політикумі. А Кирилу треба думати про власне майбутнє з огляду на загравання Путіна з мусульманами. Він цілком може стати новим осередком найрадикальніших "яструбів" Кремля та навколокремлівських, насамперед, військових, кіл. Випадково чи ні, але депутатська група "Платформа за життя і мир" у Верховній Раді виключила депутата Юрія Завгороднього, котрий єдиний з групи підтримав закон. А віруючі УПЦ, попри заборону, продовжують хресний хід до Почаївської лаври.

Зрозуміло, на такому тлі ООН виявляє максимальну обережність. Схоже, Офіс президента і Константинопольська патріархія також не схильні до різких рухів.

Зараз ви читаєте новину «Одні читають, інші - звинувачують. Реакція на закон про заборону РПЦ в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути