Ексклюзиви
середа, 11 грудня 2019 12:11

Один із найбільших маркетів успішно працює в Криму попри санкції

Один із найбільших маркетів успішно працює в  Криму попри санкції
В Криму діє Новус. Фото: Цензор.НЕТ

Аби зберегти бізнес у Криму, литовська компанія Novus перереєструвалася через ланцюжок російських і європейських офшорних компаній на порушення санкцій Євросоюзу. Більше того, компанія співпрацювала із підсанкційними підприємствами з Росії за державними контрактами, що також забороняють санкції Євросоюзу.

Розслідування провели російський громадський антикорупційний проект "Муніципальний сканер" і телеканал "Настоящее время". повідомили в "Радіо Свобода"

Novus – це мережа супермаркетів, торгових центрів і магазинів, значна частина яких розташована в Києві. Компанію відкрили у 2008 році литовці Ігор Беззуб і Раймондас Туменас. До анексії Novus відкрив свої магазини в західній частині України на базі невеликої торгової мережі, а в Севастополі – на базі найбільшої торгової мережі "Ален".

Опісля анексії Криму, "Novus Україна" розповсюдила заяву про те, що працюватиме в Криму й надалі. На думку засновників компанії, бізнес має бути поза політикою. Свою діяльність на півострові Novus вела через українську компанію "Планета "Спорт", яка вже в листопаді 2014 року була перереєстрована в російському комерційному реєстрі. Власниками залишалися українські юридичні особи.

З серпня 2016 року "Планетою "Спорт" заволоділа краснодарська компанія "ПБК Трейдинг", яка належить кіпрським компаніям Nigazum Holdings і Skopian Holdings. Кінцевим власником кіпрських компаній є литовська BT Invest Раймондаса Туменаса.

Не зважаючи на чинні санкції ЄС, ТОВ "Планета "Спорт" укладало державні контракти із компаніями, які підпадали під обмеження. З 2016 по 2019 роки ТОВ "Планета "Спорт" на підставі чотирьох державних контрактів в анексованому Криму надавала послуги суборенди державному Російському національному комерційному банкові на суму 7,9 мільйонів рублів або 126 тисяч доларів.

У 2017 році представники BT Invest визнали, що укладали держконтракти з банком, але заявили, що порушенням санкцій це не вважають.

Окрім цього, литовське МЗС після першої публікації "Муніципального сканера" ініціювало перевірку за підозрою в порушенні міжнародних санкцій, а прокуратура відкрила кримінальну справу і почала розслідування. Проте влітку 2019 справа вже була закрита за відсутністю доказів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українця затримали на адмінкордоні з Кримом

У Криму понад 5 років діють санкції щодо компаній. За цей період багато власників закрили бізнес чи продали його.

Проте чимало тих, хто знайшов можливість обійти санкції, написали в ТСН.

Зараз ви читаєте новину «Один із найбільших маркетів успішно працює в Криму попри санкції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути