середа, 04 травня 2011 22:29

Обама відмовився надати докази смерті бін Ладена

Обама відмовився надати докази смерті бін Ладена

Президент США Барак Обама вирішив не оприлюднювати фотографії тіла убитого глави "Аль-Каїди" Усами бін Ладена, оголосив представник білого дому Джей Карні.

В американському керівництві обговорювали можливість публікації знімків, щоб покласти кінець теоріям змов, згідно з якими бін Ладен живий. Однак Білий дім побоюється, що криваві фотографії можуть викликати сплеск емоцій в ісламському світі.

"Публікація фотографій представляла б ризик для національної безпеки США", - сказав на брифінгу в Білому домі Карні.

Глава "Аль-Каїди" був убитий в результаті спецоперації загону "морських котиків" у пакистанському місті Абботтабад. Обама явно вирішив, що публікація фотографій не вартий ризику. Обама сказав про своє рішення під час інтерв'ю передачі "60 хвилин" телеканалу Сі-бі-ес.

Між тим, виступаючи перед комісією сенату США, генеральний прокурор Ерік Холдер сказав, що бін Ладен був "законною військової мішенню", він не намагався здатися в полон і його вбивство було "актом національної самооборони". США визнали, що бін Ладен не був озброєний, коли під час рейду в пакистанському місті Абботтабад його вбив боєць загону американського спецназу "морські котики".

Деякі висловлюють сумніви в законності самої спецоперації, за якої керівництво США стежило в реальному часі з Білого дому.

"Якщо б він здався, або намагався здатися в полон, я думаю, ці питання були б виправдані. Але немає ніяких вказівки на те, що він хотів здатися, і тому вбивство було правомірним", - наводить слова Холдера агентство Рейтер.

Тим часом рейтинг президента Обами після вбивства бін Ладена підскочив на 11% і, згідно з опитуванням, проведеним у середу New York Times / CBS News, досяг 57%.

Президент США планує у четвер відвідати місце, де стояли вежі-близнюки у Всесвітньому торговому центрі в Нью-Йорку, щоб віддати данину поваги пам'яті загиблих під час нападів 11 вересня 2001 року, які, як вважають, були організовані Усамою бін Ладеном.

У початковій версії вбивства, представленої владою США, містився ряд неточностей.

Убита в ході операції жінка не була його дружиною, ніяка жінка не використовувалася в якості "живого щита", а сам бін Ладен не був озброєний, як про це повідомлялося раніше.

Білий дім пізніше був змушений внести корективи у версію подій.

Зараз ви читаєте новину «Обама відмовився надати докази смерті бін Ладена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути