вівторок, 15 травня 2012 16:10

Новий президент Франції перед інавгурацією промок до нитки
16

Фото: Фото: Reuters

Президент Франції Ніколя Саркозі передав свої повноваження новому главі держави Франсуа Олланду. Церемонія передачі влади почалася вранці 15 травня в Єлисейському палаці. До місця проведення інавгурації Олланд прибув без офіційного ескорту. Його машина - серійний автомобіль Citroen C5 - слідувала у загальному потоці, зупиняючись на всіх світлофорах. Зауважимо, що в найдорожчій комплектації авто коштує близько $53 тисячі.

Відповідно до традиційного протоколу, Саркозі зустрів наступника на сходах палацу, після чого пішов з ним у внутрішні покої для півгодинної бесіди. Рандеву двох президентів проходило віч-на-віч. Під час цієї розмови колишній президент повинен був передати новому главі держави ядерні коди, а також посвятити його в найбільш важливі державні таємниці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олланд не полегшить життя Януковичу

Сама інавгурація відбулася відразу після бесіди Саркозі та Олланда в залі урочистостей Єлисейського палацу. Глава конституційної ради Жан-Луї Дебре оприлюднив підсумки президентських виборів, а новий президент підписав акт про вступ на посаду. Канцлер Ордена Почесного легіону генерал Жан-Луї Жоржелен вручив йому великий ланцюг цього ордена - символ вищої влади. Вступивши в обов'язки, президент звернувся до гостей зі своєю першою промовою в новій якості.

Коло запрошених не перевищує 350 осіб: керівники парламенту колишнього уряду, а також делегація Корреза - провінційної бази Франсуа Олланда, який очолював до цього часу генеральну раду цього департаменту. За наполяганням президента в списку тільки офіційні особи: в числі гостей немає нікого з дітей глави держави. Не запрошені і сини його нинішньої супутниці життя Валері Трірвейлер.

Олланд здобув перемогу на президентських виборах, обійшовши свого попередника Ніколя Саркозі спочатку в першому, а потім і в другому турі. В обох випадках відрив склав менше п'яти відсотків.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Новий президент Франції під акордеон цілував дружину

Церемонія передачі влади в Єлисейському палаці стала четвертою в історії П'ятої республіки. Вона не проводилася в 1969 році після відходу у відставку її засновника генерала де Голля, який прийняв рішення залишити свій пост до завершення повноважень. У 1974 році зміна президента сталася у зв'язку з кончиною після важкої хвороби Жоржа Помпіду. Передача влади наступнику проводилася по закінченні повноважень Валері Жискар д'Естена в 1981, Франсуа Міттерана в 1995 і Жака Ширака - в 2007 році.

Зараз ви читаєте новину «Новий президент Франції перед інавгурацією промок до нитки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути