пʼятниця, 24 березня 2017 21:38

"Не допустимо дикого ринку землі" - Аграрна партія провела земельний форум
17

Фото: Gazeta.ua

- Нам Бог дав одні з кращих у світі клімат і землю. Повинні робити так, щоб ці скарби приносили нашим людям достаток і безпеку, - каже Володимир Куцовол із селища Семенівка на Полтавщині. Він очолює сільськогосподарське підприємство з вирощування буряків, соняшнику.

Приїхав до Києва на форум з обговорення земельної реформи. 24 березня в "Українському домі" його організувала Аграрна партія України. З'їхалися понад півтисячі людей з усіх областей.

"Так я люблю Україну" — о 9:00 з колонок біля входу лунає пісня гурту "ТіК". Поки делегати сходяться, молодь проводить флешмоб — пропонують охочим приклеювати на макет дерева папірці з побажаннями Україні. Поряд дерев'яні ящики і плетені кошики з яблуками. Перехожі охоче приєднуються до акції і ласують яблуками. Серед побажань - "Волі, Україно".

За півгодини до акції приєднується лідер Аграрної партії Віталій Скоцик.

- Маємо можливості бути однією з найуспішніших країн світу, - каже він і пише побажання: "Бути справжніми". - На жаль, останні 25 років нам не таланило з політичною елітою. Через це країна виглядає, як це сухе дерево. Але маємо чудесну молодь, як яблука на цьому дереві. Тому на прекрасній землі з молодим поколінням це дерево обов'язково оживе.

У центральному залі "Українського дому" продовжують збиратися фермери, власники паїв, депутати місцевих рад, експерти, економісти.

Близько 10:00 форум розпочинає роботу.

- 27 листопада 2014 року Верховна Рада писала коаліційну угоду. У ній сформулювали 12 кроків для завершення земельної реформи. Із них виконали три. За решту дев'ять ніхто не брався. Парламент, уряд замість того, щоб виконати свої зобов'язання, вирішили цинічно вкрасти українську землю — знищити основу економіки і майбутнього наших поколінь, - каже Віталій Скоцик.

Наприкінці минулого року Аграрна партія домоглася продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення. Тоді ж зібрала групу експертів для розробки пакету земельного законодавства. За пропозиціями з усіх регіонів України написали 16 кроків для реформ.

- Не допустимо дикий ринок землі у нашій державі, - говорить лідер Аграрної партії і відкриває форум. Звучить Гімн України.

Пропонують заповнити анкети про ставлення до ринку землі.

- Переважає демагогія про захист інтересів селян. Тому замість чіткої дорожньої карти завершення земельної реформи нам у черговий раз пропонують темні лабіринти. У них дуже зручно проводити махінації, - каже доктор економічних наук Ольга Ходаківська. - Вже є тисячі випадків, коли фермера, який роками працює на землі, намагаються позбавити пріоритетного права на неї.

Потрібно провести інвентаризацію земель за формами власності і суб'єктами господарювання. На місцях ніхто чітко не може сказати: кому належать земельні ділянки, у кого в оренді вони перебувають? Можуть одночасно обліковуватися за трьома власниками. Що робитимуть власники паїв, коли з'ясують, що їхня ділянка належить ще комусь?

- Інститут оренди показав себе добре. За останні три роки її вартість виросла вдвічі. Землі обробляються, - говорить підприємець із Хмельниччини, голова організації "Підприємці Поділля" Алім Міщук.

- Корупцію у Держгеокадастрі можна усунути його ліквідацією, - вважає голова асоціації фермерів Драбівського району Черкащини Валерій Перепелиця. - Після Революції гідності 2-3 місяці хабарі не брали. Потім система відновилася. Держгеокадастр має займатися не корупційними "кормушками" - продовженням договорів оренди, а суто технічними питаннями.

- Із завершенням земельної реформи капіталізація української економіки зросте до понад 500 мільярдів доларів. Тоді за короткий період можуть з'явитися три мільйони робочих місць, - каже Віталій Скоцик. - Оголошуємо загальнонаціональний збір підписів проти купівлі-продажу землі. Зібрати потрібно не менш як 3 мільйони.

До присутніх через відео звертається один із авторів Конституції, колишній народний депутат Ігор Юхновський:

- У Франції земля у першу чергу продається сільським господарям. Те саме має бути і в Україні. Потрібно запровадити законодавство, яке б обмежувало величину землі в одних руках. Держава має розвивати українське фермерство.

Учасники форуму ухвалюють резолюцію. Серед законодавчих пропозицій - визначити власниками сільськогосподарських земель винятково громадян України, провести інвентаризацію і забезпечити роботу відкритого реєстру прав власності на землю, створити Земельний банк, захищати права селян-орендодавців. Усього резолюція пропонує 16 кроків для якісного завершення земельної реформи. Кінцевий варіант концепції земельної реформи пропонують винести на загальнонаціональний референдум.

Із колонок лунає "Продамо землю - продамо майбутнє".

Форум триває близько 2 год.

У залі демонструють дитячі малюнки про Україну. Участь у конкурсі малюнків взяли більше 200 дітлахів. Переможців відзначають нагородами.

- Ми принесемо підписи до Верховної Ради, Кабінету Міністрів і Адміністрації президента й покажемо, скільки мільйонів людей вважають: не можна торгувати тим, що у серці кожного українця. Зараз це - завдання номер один для українського народу, - говорить Віталій Скоцик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кредит МВФ – це лише ковток повітря для країни, яка хронічно задихається – Скоцик

У жовтні минулого року Аграрна партія провела мітинг під стінами Верховної Ради. Тоді вимагали від депутатів повернути систему оподаткування аграрного сектору, що діяла до 1 січня 2015 року, та продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Зараз ви читаєте новину «"Не допустимо дикого ринку землі" - Аграрна партія провела земельний форум». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути