Ексклюзиви
субота, 03 листопада 2012 02:36

"Наші виборці голосують за ідеологію, а не гарантію стабільності чи практичну роботу", - політолог Анатолій Романюк.

"Наші виборці голосують за ідеологію, а не гарантію стабільності чи практичну роботу", - політолог Анатолій Романюк.
Анатолій Романюк ФОТО: zaxid.net

1 322 733 мешканців Львівщини взяли участь у виборах до Верховної Ради України 28 жовтня. Явка виборців склала 67% - більше, ніж в середньому по Україні. Перемогу в області здобуло всеукраїнське об'єднання "Свобода" — 38% голосів, трохи відстала партія "Батьківщина" — 35%, далі розмістився "УДАР" — 14%. Решта партій не подолали 5-відсотковий бар'єр. В одномандатних округах місця у парламенті здобули 7 представників "Батьківщини", 5 "свободівців" і один самовисуванець.

Результати виборів у регіоні коментує політолог Анатолій Романюк, 56 років.

У кількох округах програли фаворити. В чому причина?

- Наші виборці голосують за ідеологію, а не гарантію стабільності чи практичну роботу. Ще одна причина — громадські організації та церква закликали не піддаватися підкупу. А саме так могли трактувати адресні допомоги Козака та Богдана Дубневича. Також виборців більше цікавлять не обличчя, а партії, які представляють кандидати. Тому програв Дмитро Добродомов з "УДАР-у". У партії була велика частка електорату, який вагався до останнього моменту. На вибір цих людей вплинуло рішення Віталія Кличка не підписувати коаліційну угоду з "Батьківщиною".

Чи змінилися настрої людей порівняно з минулими парламентськими виборами?

- П'ять років тому безумовну більшість мала "Батьківщина". За цей період відбулося дуже багато змін, які знайшли відображення у цьогорічних виборах. Вважаю, що "Свобода" була підтримана не через підтримку саме її, як політичної партії, а великий позитив їй дали результати передвиборчих опитувань, які ставили політсилу на межі проходження в парламент. Це мобілізувало частину виборців, які проголосували за націоналістів саме для того, щоб вони набрали прохідний відсоток. Навіть голова штабу Об'єднаної опозиції Степан Кубів закликав голосувати за "Свободу". Тобто її підтримували і багато опозиційних виборців з сухого розрахунку для того, щоб вона пройшла до Верховної Ради.

Депутати обласної ради проходять у парламент. Хто займе їхнє місце?

- Наразі про це рано говорити, оскільки точно невідомо, скільки саме обласних депутатів потрапить до Києва. Великою втратою буде Степан Кубів — високопрофесійний банкір з "Фронту змін", який пройшов за списками Об'єднаної опозиції. У його партії немає людини, яка могла би так аналізувати фінансову складову діяльність обласної ради. В багатьох округах доведеться проводити дострокові вибори, щоб замінити вибулих. Якщо говорити про депутатів, які йшли по списках, то відомо, що списки очолюють більш відомі та професійні люди, а подалі ставлять проблемніші персони, тому з цієї точки зору питання досить цікаве. Імовірно, "Свобода" збереже більшість. Тому новим головою облради також буде її представник.

"Свобода" набрала найбільше відсотків, але отримала менше депутатів в округах. Чому?

- Перед виборами "свободівці" розподілили округи з "Батьківщиною". В одному районі балотувався лише представник однієї з цих двох сил. "Свобода" виграла всі свої округи, з представників "Батьківщини" програла лише Тетяна Чорновол.

Що корисного для області робитиме "Свобода" у Верховній Раді?

- Ця партія останнім часом позиціювала себе не як локальна, а як всеукраїнська. Вона набрала більше 5 відсотків підтримки і на Сході. Тому захоче виправдати довіру цих виборців і працюватиме для всіх, а не для конкретного регіону.

А чого можна чекати від наших мажоритарників?

- Сьогодні депутати не мають власних ресурсів, щоби вкладати у свій округ. Зате вони можуть відстоювати питання округу при закладенні бюджетів. Головне, щоб мажоритарники мали бажання працювати для своїх виборців. Якщо в Україні і далі діятиме цьогорічна схема виборів, то багато новообраних депутатів захочуть знову балотуватися. А тоді їм доведеться відповісти за свою попередню роботу в окрузі. У 1990-х роках усі депутати від Сихова обіцяли у своїх програмах відстоювати побудову Сихівського моста. Саме завдяки цьому розголосу "Укрзалізниця" звела міст.

Як оціните чесність виборів в області за 10-бальною шкалою?

- Є багато індикаторів оцінки виборів — передвиборча агітація, голосування, підрахунок голосів у дільничих та окружних комісіях. Щоб говорити про оцінку треба чітко поставити індикатори. На мажоритарних округах під час передвиборчої агітації було багато порушень. В сам день голосування усе пройшло відносно нормально. Думаю, загальна оцінка буде між 6 і 7. І це швидше позитивний результат.

Зараз ви читаєте новину «"Наші виборці голосують за ідеологію, а не гарантію стабільності чи практичну роботу", - політолог Анатолій Романюк.». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути