понеділок, 02 серпня 2021 18:30

Спецтема: 30 років Незалежності

"Нас роздягли, як дівчаток і хлопчиків" - Огризко про ядерне роззброєння

"Нас роздягли, як дівчаток і хлопчиків" - Огризко про ядерне роззброєння
Рішення Києва відмовитись від ядерної зброї стратегічного призначення було правильним, вважає дипломат Володимир Огризко. Фото: Gazeta.ua

Україна не отримала за ядерне роззброєння співмірної йому гарантії безпеки й економічної компенсації.

Таку думку в опублікованому на сайті Gazeta.ua інтерв'ю Центру спільних дій висловив колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко.

"Ми тоді отримали 800 мільйонів доларів компенсації за ці озброєння. Експерти казали, що реальна їхня вартість становила від 50 до 60 мільярдів доларів. Тобто нас роздягли, як дівчаток і хлопчиків, і сказали: "Ну, бувайте щасливими й від цього". Прописати свої умови, звичайно, потрібно було. Але не було можливості якось це проштовхнути", - говорить дипломат про укладений 5 грудня 1994-го Будапештський меморандум про неядерний статус України.

Договір зі США, Росією та Великою Британією мав гарантувати Україні безпеку.

"Можливо, була наївна віра в те, якщо обіцяють такі люди, то вони дотримуватимуться. Але Росія грубо порушила угоду й анексувала частину нашої території. А інша сторона, яка обіцяла гарантувати нашу безпеку, від цього відмовилася", - каже Огризко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Був цар, був перший секретар – і тут появився гетьман-президент". Яку Україну будував Кравчук

Водночас дипломат вважає, що рішення Києва відмовитися від ядерної зброї стратегічного призначення було правильним.

"Треба було віддавати. Тут сумнівів немає. Я говорив із першим міністром оборони Костянтином Морозовим і з багатьма іншими людьми, які до цього були дотичні. Вони з реального життя розуміли, про що йдеться. Ми не могли тримати в себе стратегічні ракети, тому що не могли гарантувати їхню безпеку", - каже він.

У рамках проєкту #укрдерждовгобуд до 30-ї річниці незалежності Центр спільних дій провів серію інтерв'ю про становлення України як держави та інститутів влади.

Міністр закордонних справ 2007-2009 років Володимир Огризко розповів про те, як з'явилася і розвивалася за різних періодів українська дипломатія, коли ми насправді обрали проєвропейський курс і на які кроки йшла Росія з моменту розпаду СРСР, щоб втримати Україну в полі свого впливу. Читайте більше в матеріалі "Україна мала забрати Чорноморський флот собі, але не зробила цього. Так почалася трагедія".

Зараз ви читаєте новину «"Нас роздягли, як дівчаток і хлопчиків" - Огризко про ядерне роззброєння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути