Ексклюзиви
четвер, 19 травня 2011 12:54

Нардепи товкли один одному обличчя 6 разів за рік
5

Дим, яйця, рукопашний бій. Верховна Рада, 27 квітня 2010 р.
Луценко-Гримчак vs. Стогній. 12 листопада 2010 р.
Податковий кодекс та кров. 18 листопада 2010 р.
"Бютівці" vs. "регіонали". 16 грудня 2010 р.
Мартинюк Ляшку: "Я можу ще й за інше місце схопити!" 18 травня 2011 р.

Народні обранці, попри свій солідний статус, часто ні чим не відрізняються від практиків боїв без правил. Протягом останніх тринадцяти місяців (квітень 2010 - травень 2011 рр.) між ними та іншими представниками влади відбулось щонайменше шість сутичок з пролиттям крові та пошкодженими частинами тіла.

Так 27 квітня 2010 року у Верховній Раді депутати від фракції БЮТ та НУНС спробували перешкодити своїм колегам із коаліції ратифікувати "харківські угоди". У процесі протистояння опозиціонери закидали яйцями спікера ВР Володимира Литвина. Хтось із депутатів використав у приміщенні димову шашку. Дехто з парламентаріїв вдався навіть до рукоприкладства. У результаті сутичок депутата від "Народної самооборони" Олеся Донія було госпіталізовано зі струсом мозку. Інший депутат від НУНС Володимир Карпук отримав перелом носу.

12 листопада 2010 року після ток-шоу "Шустер live" відбулась бійка за участю радника голови МВС Костянтина Стогнія, екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та народного депутата від НУ-НС Юрія Гримчака. За словами очевидців, конфлікт розпочався зі сварки Стогнія з Луценком. Нібито вийшовши з ефіру, ці двоє обмінялися неприємними репліками на кштал "який ти ху** міністр" і "а ти хе** міліціонер". Після цього в суперечку з матюками втрутився Гримчак. У результаті зав'язалася кулачна сутичка, внаслідок якої Стогній опинився на капоті "Альфа-Ромео" одного зі співробітників студії. Директор департаменту зв'язків з громадськістю МВС Дмитро Андрєєв згодом уточнив, що Стогній (перед бійкою з Гримчаком) вдарив Луценка в обличчя за те, що останній сказав, що квартиру працівник міліції може одержати, "якщо... ну, скажімо так, зробити... оральный контакт із міністром внутрішніх справ".

Не обійшлось без кровопролиття і під час розгляду нового Податкового кодексу у ВР. Зокрема, 18 листопада 2010 року дісталося депутатові від БЮТ Олександру Дубовому. Міністр фінансів Федір Ярошенко сидів в урядовій ложі. У цей момент до ложі уряду підійшли "бютівці", у тому числі й Дубовий. Опозиціонери кидали копійки та сторінки проекту Податкового кодексу в бік міністра. Обурившись, Ярошенко схопив один із томів Податкового кодексу і кинув його в агресорів. Удар був влучним - чиновник зацілив товстим талмудом прямо в голову Дубовому і тим самим розбив йому чоло вище правої брови.

16 грудня 2010 року народні обранці від фракції БЮТ заблокували трибуну та президію зали Верховної Ради з вимогою припинити політичні репресії проти своєї лідерки Юлії Тимошенко. "Бютівці" мали намір утримувати блокаду в ніч з 16 на 17 грудня. Разом з тим, близько 19:10 "бійці" від фракції Партії регіонів, серед яких були Олександр Волков, Олег Царьов, Владислав Забарський та Ельбрус Тедеєв, увірвалися в президію та "звільнювати" її від опонентів. "Регіонали" жбурляли стільці, деякі навіть вдалися до рукопашного бою. Як наслідок, декілька опозиціонерів отримали тяжкі ушкодження: Михайло Волинець отримав травму черепа від удару стільцем, Володимир Бондаренко мав зламане зап'ястя. Також сильно постраждали Юрій Гнаткевич та Василь Кравчук.

14 травня 2011 року під час акції у Маріїнському парку, яка проходила у рамках Дня гніву, постраждав народний депутат із фракції БЮТ Михайло Волинець. Депутат розповів, що коли представники правоохоронних органів штовхали людей, то декілька разів його вдарили навмисно по ногах. Опозиціонер пообіцяв звернутись до суду, щоб встановити осіб, які його побили.

Остання бійка між народними обранцями станом на сьогоднішній день сталась у Верховній Раді 18 травня 2011 року. Під час обговорення законопроекту щодо матеріальної відповідальності роботодавця перед працівником за порушення строків виплати заробітної плати, позафракційний депутат Олег Ляшко вимагав від першого віце-спікера ВР, комуніста Адама Мартинюка надати йому слово. Мартинюк ігнорував вимогу Ляшка. Останній підбіг до ложі президії і обізвав віце-спікера "фарисеєм", пригрозивши, що коли прийде до влади, забере у комуніста усю зарплату та "шарову" дачу. У відповідь Мартинюк схопив Ляшка за шию і повалив у президію. Проте потім Мартинюк визнав, що погарячкував.

Разом з тим, ось як коментують бійки українських можновладців європейські політичні експерти.

Ауке Мінема, генеральний секретар Європейської Християнсько-політичної молодіжної мережі (Нідерланди):

- Бійки у парламенті - це дуже погано для влади та суспільства. У демократичних країнах проблеми вирішують завдяки переконуванню словами та аргументам, але не використовуючи фізичне насильство проти інших людей. Якщо ви хочете чогось досягти в політичному розвитку, ви мусите використовувати аргументи та дискусії із своїми опонентами. Ніколи не можна вдаватися до насильства, розпускати руки, лише аргументи. У Нідерландах ніколи не траплялося в нашій історії подібних інцидентів, щоб люди билися у стінах парламенту.

Самуель Кульман, політолог (Швейцарія):

- Наскільки я знаю, то у нашому парламенті Швейцарії такого ніколи не відбувалося. Я не думаю, що подібна поведінка парламентаріїв прийнятна для швейцарського суспільства. Політичний діяч, який би напав на іншого політика, буде дуже різко розкритикований нашим суспільством. Іноді швейцарські онлайн газети показують лінки в Ютюбі на парламенти, де політичні діячі вдаються до бійок Мабуть, це вважається досить смішним. Наші люди ставляться до цього як до шоу.


Зараз ви читаєте новину «Нардепи товкли один одному обличчя 6 разів за рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути