четвер, 04 лютого 2021 10:10

Нардеп Козак пов'язаний із бойовиками - ЦПК

Нардеп Козак пов'язаний із бойовиками - ЦПК
Нардепа Козака (праворуч) називають правою рукою кума президента РФ Путіна Віктора Медведчука.

Народний депутат від ОПЗЖ Тарас Козак пов'язаний з бойовиками з окупованих територій з 2014 року. Про це повідомила виконавча директорка громадської організації Центр протидії корупції Дар'я Каленюк.

2 лютого президент Володимир Зеленський запровадив санкції проти Козака, правої руки ще одного нардепа від ОПЗЖ Віктора Медведчука, та 8 юридичних осіб, де він є бенефіціарним власником. Ці компанії володіють 3 телеканалами – ZIK, NewsOne та "112 Україна".

ЗМІ тим часом від джерел в СБУ та РНБО дізналися, що телеканали Козака фінансувалися ростовським ТОВ "Торговый дом "Донские угли", яке отримує дохід від торгівлі вугіллям на окупованих територіях.

Організація виявила, що зв'язок Козака із бойовиками ЛНР/ДНР та постачанням вугілля з окупованих Росією територій тягнеться від 2014 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Антиукраїнські телеканали продовжать закривати - РНБО

16 грудня 2014 року ПАТ Центренерго уклало договір із компанією Arida Global Limited з Гонконгу на постачання десятків тисяч тонн вугілля. Вугілля мало закуповуватися з Південної Африки, але 2016-го журналісти виявили, що насправді під виглядом південноафриканського вугілля "Аріда" продавала державним ТЕЦ вугілля з окупованих територій.

Ще 5 листопада 2013 року гонконзька Arida Global Limited підписала кредитний договір на $8 млн з кіпрською компанією Hakail Limited, бенефіціарним власником якої і був Козак.

Козак зазначає бенефіціарний контроль над Hakail Limited у своїх щорічних деклараціях, починаючи від 2015 року і закінчуючи 2019-м. За даними державного реєстру Кіпру, Hakail Limited був у власності іншої офшорної компанії нардепа – Turul Investments Limited – ще від 2012 року.

Згідно з аудиторськими звітами за цим кредитним договором компанія Arida отримала від кіпрського офшору Козака за 2014-й та 2015 рік $7,4 млн кредитних коштів. Кредит надавався під 2,5% річних, не був застрахований заставним майном і мав би бути повернений до 6 листопада 2015 року. Водночас Arida Global Limited не повернула позичені кошти – кіпрський офшор Козака списав цей борг.

Отож гонконзька компанія Arida Global Limited, яка постачала вугілля з окупованих територій, протягом 2014-2015 років отримувала безповоротне багатомільйонне фінансування від кіпрського офшору Козака.

Тарас Козак йшов 10-м у списку ОПЗЖ на виборах до Верховної Ради.

За повідомленням ЗМІ, підставою для запровадження санкцій проти Козака і пов'язаних з ним юридичних осіб стало розслідування, проведене спецслужбами України. Під час якого встановлено, що схеми з поставками вугілля з окупованих територій сприяють фінансуванню тероризму.

Посольство США заявило про підтримку запровадження санкцій Радою національної безпеки і оборони України проти телеканалів "112 Україна", NewsOne та ZIK.

Зараз ви читаєте новину «Нардеп Козак пов'язаний із бойовиками - ЦПК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути