Ексклюзиви
четвер, 22 квітня 2021 11:44

"Найспокійніше звернення Путіна за останні роки. Це насторожує" - політолог

"Найспокійніше звернення Путіна за останні роки. Це насторожує" - політолог
Олександр Кочетков: Путін у зверненні майже не згадував про Україну. Фото: Facebook

У цьогорічному зверненні президента РФ Володимира Путіна до Федеральних зборів відсоток погроз навколишньому світу був значно менший, ніж зазвичай. Слів про Україну майже не було, але можуть бути дії. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Олександр Кочетков.

"Це було таке найспокійніше звернення за останні роки. Передбачали, що звучатимуть якісь погрози до світу, до України. Були лише згадки про Януковича в контексті розповіді про Лукашенка. Так само в прив'язці до білоруського президента згадав про Зеленського. Слово "Україна" він узагалі оминав. Жодної конкретики. Ані про скупчення військ, ані про підготовку нападу на Донбас. Навіть цього не згадувалося. Повне мовчання. Такого за останні сім років не було. Увесь його виступ базувався на внутрішніх російських проблемах. Про зовнішню політику - максимум 25-30 відсотків у зверненні. Зазвичай було 50 на 50 відсотків. Слів майже не було, але цілком можуть бути дії. Про нас не загадали й це не дуже подобається", - говорить політолог.

Нічого нового про перетин червоної лінії щодо Росії не прозвучало. Про це Путін говорив і раніше, додав експерт.

"Нагадування про те, що Росія ядерна держава - ритуальний жест. Так само, що Росія самостійно визначатиме червону лінію, хто її перетнув, а хто ні. Це постійний, дуже загрозливий меседж. Він його знову повторив. Путін вибудовує власну реальність. Жодна притомна людина вже в це не вірить. Але не це передбачалося та очікувалося. Думали, будуть якісь заяви щодо приєднання невизнаних республік, збільшення їм допомоги. Та нічого такого у зверненні не було", - зауважив Олександр Кочетков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дезінформація й канібальська ідеологія: чому насправді розпався СРСР

Можливо, для Путіна важлива зустріч із Байденом, тому він дотримується певного неофіційного протоколу й утримується від агресивної риторики, розмірковує політолог.

"Жодним чином американські санкції не впливають суттєво на економіку Росії. Вони навпаки допомагають владі. Усі негаразди іпрорахунки в економічній площині вони списують на санкції. Це навіть зручно. Може, Путін дотримується певних дипломатичних правил. Вони не записані, але є. Якщо принципово домовилися зустрітися з Байденом і про це поговорити, значить, на цей час треба утриматися від агресивної риторики й дій. Так у цивілізованому світі заведено. З іншого боку, Росію треба сприймати від зворотного. Путін багато розповідав про екологію. Загалом такого теж не було раніше. Може, російський лідер збирається виступити на екологічному саміті (президент США Джо Байден запросив 40 світових лідерів на Саміт із питань клімату 22-23 квітня. - Gazeta.ua). І саме там можлива зустріч з американським президентом. Це пояснення для російського суспільства, навіщо він туди поїде. Не для зустрічі з Байденом, а через важливість екологічних проблем. Він про це говорив і ось так виправдав свій намір поїхати на екологічний форум. Можливо, для Путіна є важливою ця зустріч. Або ж просто не хоче привертати увагу громадськості до того, що готується проти України в нас на кордонах".

Президент Росії Путін застеріг інші країни не переходити червоні лінії у відносинах із Москвою. Про це він заявив у щорічному посланні до парламенту, Федеральних зборів.

Основна частина звернення Путіна була про соціальні питання й боротьбу проти пандемії. Останні приблизно 15 хв промови глава Кремля присвятив міжнародним питанням.

Зараз ви читаєте новину «"Найспокійніше звернення Путіна за останні роки. Це насторожує" - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути