Ексклюзиви
вівторок, 13 грудня 2011 20:11

На Донбасі пройшли позачергові вибори: регіоналам "вдалося" перемогти

У кількох населених пунктах Донецької області в минулу неділю відбулися позачергові вибори.

Як повідомила прес-служба Донецької облорганізації ПР, кандидати від влади набрали в Красненській сільраді Красноармійського району 86% голосів, в Комунарівській сільраді Старобешівського району - 95,7%. У с. Зугрес - 53,5%. У с. Зуївка (Харцизького району) новим головою обрано так само "регіонала" - 46-річного Михайла Івановича Сосновського, але він переміг з результатом 39,6%. Його суперник - 32-річний член партії "Фронт Змін" Ілля Пономаренко програв всього 122 голоси (у с. Зуївка 2818 виборців, а взяли участь у виборах трохи більше половини).

В. о. донецького обласного голови "Фронту Змін" Сергій Чирин вважає, що на прикладі цих виборів помітні технології, які влада має намір "втілити в життя" під час парламентських виборів 2012.

"Влада боролася за виборців шляхом підкупу та адміністративного ресурсу. Якби не наша активна протидія, то і в Зуївці, і в Зугресі "регіонали" отримали б 80 - 90% голосів. Результати показали зростання рейтингу кандидатів від опозиції в традиційній "вотчині" ПР", - говорить Чирин.

"Ми фізично не могли припинити всі фальсифікації. Тим більше, що в комісіях не було жодної людини, яка представляла б "Фронт Змін", - розповів кандидат Ілля Пономаренко. - Але завадили подвійному голосування виборців на 2 автобусах. Спіймали за руку людину, якій видали бюлетень, хоча він зареєстрований у Воронежі. Сфотографували автобус Партії регіонів, який підвозив людей. Зняли на відео дружину переможця - як вона доставляє на ділянки алкашів зі свого магазину (де продають на розлив алкоголь). Цих п'яниць, я підозрюю, простимулювали. І так само дружина Сосновського на особистому транспорті підвозила циган з 21.00 до 22.00. У день закінчення передвиборної кампанії начальник міськвідділу освіти Харцизька разом із секретарем Харцизького міськвиконкому відвідала Зуєвську школу (де була одна з 2 виборчих дільниць). Дітей відпустили раніше з уроків, зібрали всіх вчителів. Вчительку, яка була моєю довіреною особою, туди не пустили. Але інші учасники зустрічі розповіли, що їх переконували голосувати за Сосновського, погрожуючи втратою роботи. І ще радили провести просвітницьку роботу з батьками - як правильно голосувати. У суботу, коли не можна було агітувати, по будинкам інвалідів і людей похилого віку розвозили цукерки. І коли в неділю за цими адресами відправлялися виїзні комісії, то люди разом з паспортами простягали "пам'ятки" з прізвищем Сосновський. Стареньким ці наклейки-пам'ятки роздали разом з цукерками, щоб не переплутали за кого голосувати. Вони навіть не дивилися в список кандидатів".

Причиною позачергових виборів у Зуївці стала загадкова смерть колишнього селищного голови Миколи Пономаренка (батька Іллі Пономаренка). До пенсії Микола Пономаренко командував зенітно-ракетним полком. Після обрання на посаду голови восени 2010 року Пономаренко-старший почав вести активну боротьбу з незаконним видобутком вугілля. 29 квітня цього року його затримали за підозрою в отриманні хабара. Після цього близько тисячі жителів Зуївки підписали колективне звернення з проханням відпустити мера на поруки. Але Миколу Пономаренка залишили у в'язниці. І 24 серпня він помер у Донецькому слідчому ізоляторі у 54 роки.

Автор: Фото Тетяни Заровної
  На фото Микола Пономаренко з дружиною. Він помер у 54 роки
На фото Микола Пономаренко з дружиною. Він помер у 54 роки

Зуївці вважають, що кримінальна справа на Пономаренка було сфабрикована, щоб прибрати його з посади.

"Без заступництва влади не може бути такого розмаху з копанками і кар'єрами, яке відбувається в Зуївці. Я на тисячу відсотків упевнений, що хабар Микола Миколайович не брав і я його не раз попереджав, щоб він був обережний - можуть бути провокації. У підсумку йому гроші просто підкинули у відкрите вікно машини. Пономаренко заважав вугільній мафії. Він і вантажівки зупиняв з незаконно здобутим вугіллям, і знаки дорожні за свої гроші чіпляв (обмежують вагу вантажівок до 10 тон), і ДАІ викликав, коли порушники йшли через Зуєвський міст з краденим вугіллям. Нашими спільними зусиллями 16 копанок були ліквідовані в Зуївці на початку весни, після чого Пономаренку пішли погрози. А новообраний селищний голова - як раз один з тих, хто має пряме відношення до цього "бізнесу", - заявляє відомий еколог і правозахисник Володимир Вигоний.

Зараз ви читаєте новину «На Донбасі пройшли позачергові вибори: регіоналам "вдалося" перемогти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути