Ексклюзиви
четвер, 04 квітня 2024 17:22

"Ми повинні прийти до тями і проголосувати конфіскацію активів РФ" - посол Деніел Фрід

"Ми повинні прийти до тями і проголосувати конфіскацію активів РФ" - посол Деніел Фрід
Експосол США у Польщі та координатор Держдепартаменту США з санкційної політики (2013-2017) Деніел Фрід. Фото: atlanticcouncil.org

В ексклюзивному коментарі Gazeta.ua експосол США у Польщі та координатор Держдепартаменту США з санкційної політики (2013-2017) Деніел Фрід розповів, чому важливо ухвалити в Конгресі спеціальне законодавство, що дозволяє експропріацію заблокованих російських державних і приватних активів (REPO Act).

"Сподіваюся, REPO Act буде прийнятий і стане законом. Європа має більшість цих (російських - ред.) активів, а ми, американці - ні. Тому REPO Act не вирішує проблему. Але я сподіваюся, що законопроєкт буде проголосований, тому що ми повинні прийти до тями, припинити дебати з цього питання і робити те, що є правильним і законним.
(Отримувати відсотки з реінвестованих цінних паперів, що входять до складу російських активів - ред.) - недостатньо. І мені, як не юристу, здається, що якщо ми можемо конфіскувати відсотки, то можемо конфіскувати і основні активи. Вже не має значення, що ці гроші належать Росії як її суверенні активи, якщо ми вже перетнули цю межу і заблокували їх. Ми вже заявили, що Росія не має доступу до своїх власних грошей, тому що вона веде незаконну війну проти України. Тому, прийнявши це рішення, треба його завершити - взяти гроші і використати їх для допомоги Україні", - сказав дипломат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конгрес може ухвалити $60 млрд для України разом законом про повну конфіскацію активів РФ - Джон Гербст

Фрід додав, що американські політики не повинні занадто ускладнювати питання конфіскації, оскільки, знову ж таки, вони вже перетнули межу, заморозивши російські суверенні активи. Тому, переконаний дипломат, треба йти до кінця, не уникати наслідків рішення і передати конфісковане Україні.

"Ми вирішили, що той факт, що вони є суверенними активами, не означає, що вони недоторканні за цих обставин. І прийнявши це рішення, ми не повинні уникати наслідків. Ми маємо використати ці активи для допомоги жертві агресора - Україні", - констатував посол.

Раніше Європейський Союз ухвалив рішення не передавати Україні 5 млрд євро, отриманих від інвестування заморожених російських активів протягом 2022-2023 років.

Ці кошти залишаться у брюссельському депозитарії цінних паперів Euroclear як запобіжний захід на випадок судових позовів з боку Кремля.

Зараз ви читаєте новину «"Ми повинні прийти до тями і проголосувати конфіскацію активів РФ" - посол Деніел Фрід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути