понеділок, 28 серпня 2017 13:30

Можемо ввійти в 30 найпотужніших економік світу - Сергій Тарута

Можемо ввійти в 30 найпотужніших економік світу - Сергій Тарута
Сергій Тарута: без внутрішнього попиту не буває розвинутих країн. Фото: Сергій Старостенко

До 2030 року Україна може ввійти 30-ку найпотужніших економік світу.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів голова ради директорів компанії "Індустріальний союз Донбасу", народний депутат Сергій Тарута.

"Можемо ввійти в 30 найпотужніших економік світу або в 10 європейських. Можемо бути сильніші, ніж поляки. Бо наші переваги - унікальні", - каже він.

У травні цьогоріч Сергій Тарута презентував "Доктрину збалансованого розвитку "Україна 2030". Її за його ініціативи розробили науковці Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, НТУУ "Київський політехнічний інституту ім. Ігоря Сікорського", Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана, Києво-Могилянської академії та Національного університету біоресурсів і природокористування.

Запропоновані у доктрині кроки - не популізм, а реальна економічна модель, говорить нардеп: "Щоб мати 710-750 мільярдів доларів валового внутрішнього продукту (торік становив понад $93 млрд. - Ред.), середній рівень зарплати має бути 1-1,2 тисячі доларів, а пенсія - 400-500. Бо без внутрішнього попиту не буває розвинутих країн".

Зростання ВВП на 10-15% у рік стане можливим завдяки запуску 8 механізмів збалансованого розвитку, що призведе до економічного стрибка, в результаті якого зарплати будуть ринковими, а пенсіі достойними, закріпленими економічно.

Перший механізм: розвиток людського капіталу. Другий - новий суспільний договір - домовленність у суспільстві про правила співжиття й господарювання. Третій механізм - регулювання взаємовідносин у суспільстві та забезпечення потреб кожного громадянина забезпечується "розумним врядуванням", коли держава є сервісом для усіх громадян, а не машиною сили та тиску для потреб якоїсь окремої верстви. Четвертий - мереживізація та кластери економіки. Спосіб господарювання має змінюватися у відповідності до процесів модернізації та прогресу. Ідеться про входження до міжнародних мереж із високою доданою вартістю. Таким чином змінюється весь економічний уклад.

П'ятий механізм - активізація економічної активності громадян. Шостий - найлегшим та найефективнішим способом активізації економічної активності є розвиток креативної економіки, яка базується на інтелектуальному потенціалі, тобто залежить від здібностей та навичок кожної окремої людини. Звідси пряма залежність процесів розвитку від освіти, науки та культури - вони повинні мати особливі привілеї та захист від негативних впливів законів ринку. Так регулюються процеси виховання та освіти, націлені на формування всебічно розвинутої особистості, свідомого громадянина.

Сьомий механізм: фінансове забезпечення сталого розвитку дозволяє забезпечити справедливий розподіл національного багатства та розумне споживання результатів господарської діяльності. Фінансова система складається з таких підсистем - банківської, фондового і страхового ринків, трьохрівневої системи Пенсійного страхування (солідарна, накопичувальна, недержавна), податкова система має бути спрямована на збільшення податкових надходжень за рахунок збільшення бази оподаткування через стимулювання економічної активності, а не за рахунок підвищення податкового навантаження. Залучення активів виведених українським бізнесом з України є однією з найважливіших умов незалежного економічного розвитку України.

Послідовний та комплексний розвиток усіх складових фінансової системи України дасть змогу створити потужний фінансово-інвестиційний кластер у масштабах всієї країни.

Восьмий механізм - стійка інвестиційна безпека. Вона забезпечує повноцінне функціонування фінансової системи і гарантує притік прямих інвестицій в національну економіку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сергій Тарута: українська економіка здатна щороку зростати на 15%

Якщо модернізувати економіку, середній клас становитиме 50% населення країни - усі, хто має вищу освіту й амбіції до підприємництва, державного чи місцевого управління, культури, переконує Сергій Тарута.

Читайте більше в інтерв'ю журналу "Країна" в номері за 23 серпня 2017 року.

Зараз ви читаєте новину «Можемо ввійти в 30 найпотужніших економік світу - Сергій Тарута». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути