вівторок, 14 березня 2017 15:16

Між керівниками НАБУ конфлікт через розподіл тіньових грошей - журналіст

Між керівниками НАБУ конфлікт через розподіл тіньових грошей - журналіст
Журналіст Володимир Бойко

Директор Антикорупційного бюро Артем Ситник конфліктує із своїм першим заступником Гізо Углавою через гроші, які підприємства сплачують НАБУ за закриття кримінальних справ, незаконно порушених проти них. Про це пише журналіст-розслідувач Володимир Бойко.

Бойко стверджує, що заради встановлення контролю за грошовими потоками Ситник готовий оприлюднити інформацію про наявність в Углави ще двох громадянств, окрім українського, зокрема – громадянства Ізраїлю. "Річ у тім, що вільний син Кавказу приховує від Артема Сергійовича свої реальні заробітки й не ділиться повною мірою", - каже Бойко.

Зокрема, він зазначає, що півтора роки роботи НАБУ влаштовувало гучні обшуки і затримання, але жодний корупціонер так і не був покараний. "Як тільки жертви погоджуються виплатити суму, яку з них вимагають, провадження закриваються", - каже Бойко. На доказ своїх слів журналіст наводить історію із підприємством "Артемсіль".

Журналісти програми "Схема" з'ясували, як через низку посередників керівництво підприємства розкрадало гроші та не сплачувало податки. Голова НАБУ Ситник у лютому минулого року заявив,що спецназ НАБУ поїхав у Донецьку область проводити обшуки на підприємстві "Артемсіль". "Службові особи "Артемсіль" дійсно працювали через фіктивні фірми, дійсно зловживали своїм службовим становищем і, дійсно, вкрали понад 37млн. грн. Але до чого тут НАБУ?", - питає журналіст, нагадуючи, що господарські злочини не належать до юрисдикції бюро.

Бойко також відзначає, що суддя Солом'янського суду Бобровник надав НАБУ дозвіл на тимчасовий доступ до документів, що містять банківську таємницю . Водночас в ухвалі від 13 січня 2016 року немає жодної згадки про те, чому цією справою займається саме бюро. " Бобровник ревно обслуговує Ситника, оскільки той пообіцяв йому посаду в майбутньому Антикорупційному суді ", - стверджує журналіст.

За словами Бойка, зв'язок між НАБУ та справою "Артемсолі" стає очевидним, якщо подивитись на результат розслідування. "Після отримання хабара Углава справу передав за підслідністю в Національну поліцію, де її й поховали. Бо відкривалось провадження також не за "спасибі", а лише з метою витрясти з клієнтів гроші", - стверджує журналіст.

"Куратором розслідування був особисто Углава й він особисто домовлявся про суму, за яку кримінальне провадження буде поховано точно так, як і сотні інших аналогічних справ. Але Ситнику Углава сказав, що взяв лише 100 тис. доларів від керівників "Артемсолі", а тепер до Ситника стали доходити чутки, що насправді Углаві передали 500 тис. доларів. І тому наслідки для першого заступника директора НАБУ можуть бути щонайсумнішими", - пише Володимир Бойко.

Зараз ви читаєте новину «Між керівниками НАБУ конфлікт через розподіл тіньових грошей - журналіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути