Ексклюзиви
пʼятниця, 18 січня 2019 17:29

"Ми завжди проводили проросійський курс": Лукашенко заявив про готовність об'єднуватися з РФ

"Ми завжди проводили проросійський курс": Лукашенко заявив про готовність об'єднуватися з РФ
За словами пана Лукашенко, у Білорусі ніколи не дозволять погано ставитися до росіян. ФОТО: Intex-press

Президент Білорусі Олександр Лукашенко назвав умови, за яких можливий розвиток союзного будівництва з Росією, введення єдиної валюти, уніфікація податкової і митної політики.

Про це він розповів на зустрічі 18 січня в переддень 100-річчя білоруської дипломатичної служби, пише БЕЛТА.

"Союз - будь ласка. Об'єднання - будь ласка, але тільки це люди повинні вирішити, а не ми. Ми не відмовляємося від жодної тези. Якщо хтось мені починає говорити про об'єднання, то знову ж таки з даху: давай валюту загальну. Ми не проти спільної валюти, але це має бути спільна валюта, а не валюта Центробанку Росії. Повинен бути емісійний центр, створений на рівних умовах. Якщо ви приводите приклад ЄС, добре - на принципах Євросоюзу. Але щоб умови були рівні і підхід", - заявив білоруський лідер.

"Ви хочете податкову, митну політику уніфікувати? Згоден. Теж сказав в минулий раз: але на кращих традиціях і умовах, візьмемо все найкраще у білорусів і росіян. Але не так: ми - великі, ви - малі, давайте робіть так, як у нас", - продовжив глава держави.

Пан Лукашенко також наголосив на готовності будувати хороші і взаємовигідні відносини з усіма сусідніми країнами.

"Ми повинні захистити свій суверенітет і незалежність. Ми не проти росіян, поляків, литовців. Ми хочемо бути в будь-якому союзі, але жити у своїй власній квартирі. У нас ця квартира є. Наші сусіди, які б вони не були, ми їх не вибираємо, і ми готові з усіма будувати добрі, теплі, взаємовигідні відносини. Як би у нас не складалися відносини з Росією, ми ніколи не дозволимо, щоб у нас в Білорусі на цій святій землі погано ставилися до росіян. І якщо комусь хочеться зіштовхнути нас - не вийде. Ми знаємо, як на це реагувати", - сказав президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Білорусі вимагають обмежити транслювання російських телеканалів

Водночас глава держави не вважає нинішній момент відносин з Росією критичним.

"Просто повинен сказати, що там з'явилися ... Не з'явилися, а й колишні керівники, які давно працюють, вони зайняли певну позицію тиску навіть на власного президента Путіна. Думаю, це ж не хлопчик, в політиці не новачок. І по зустрічах з ним бачу , що людина націлена на те, щоб ми ні в якому разі не розірвали відносини Білорусі і Росії. Це вкрай невигідно. Це буде збитково для нього як політика, а для мене тим більше. Тому що ми завжди з вами проводили, можна сказати, проросійський курс. Проповідуючи багатовекторну зовнішню політики, ми завжди Росію визначали не просто як нашого головного партнера, а як найближче, братська держава, де живуть просто наші люди ", - сказав президент.

Міністр закордонних справ Росії стверджує, що створити спільну конституцію, суд і парламент із Білоруссю поки неможливо.

РФ на цьому поки не наполягає. Про це він заявив у середу на великій прес-конференції за підсумками 2018-го.

Зараз ви читаєте новину «"Ми завжди проводили проросійський курс": Лукашенко заявив про готовність об'єднуватися з РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути