четвер, 06 червня 2024 23:02

Міжнародному кримінальному суду запропонували покарати російських пропагандистів

Міжнародному кримінальному суду запропонували покарати російських пропагандистів
На російських пропагандистів подали заяву до Міжнародного суду. Фото: RFI

Колишнього президента та нинішнього заступника голови Ради безпеки Російської Федерації Дмитра Медведєва, ведучого телеканалу "Росія-1" Володимира Соловйова, головну редакторку Russia Today Маргариту Симоньян, керівника державної медіагрупи "Россия сегодня" Дмитра Кісельова та радіо- і телеведучого Сергія Мардана можуть засудити за "риторику ненависті".

Ці громадяни Рф займаються переслідуванням українців посередництвом мови ворожнечі, тобто поширюють антиукраїнську пропаганду. Відповідне звернення про вчинення злочину проти людяності надіслали до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду.

Звернення написали міжнародна федерація прав людини (FIDH) спільно з Харківською правозахисною групою (ХПГ) і Центром громадянських свобод (ЦГС), українськими організаціями-членами, а також неназваною російською правозахисною організацією.

Згідно із заявою, ці шестеро брали участь у кампанії ненависті проти українського цивільного населення, заохочуючи та сприяючи військовим злочинам Росії та іншим звірствам. Відповідальним за їхню пропагандиську кампанію вважають першого заступника керівника Адміністрації президента РФ Олексія Громова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні запрацював офіс Гааги. Мета одна – покарати Росію

Правозахисники проаналізували понад 2000 фрагментів відео із заявами вище згаданих осіб у період з 24 лютого 2022 року по 24 лютого 2024 року та виявили понад 300 тверджень, які є мовою ненависті, що рівнозначну злочину проти людяності у вигляді переслідування.

Ворожі висловлювання пропагандистів є переслідуванням, злочином проти людства відповідно до статті 7 Римського статуту. Громов відповідальний за наказ або дозвіл на вчинення таких дій відповідно до статей 25 або 28 Римського статуту.

"Риторика ненависті зіграла вирішальну роль у злочинній кампанії Росії в Україні. Наші організації вважають, що в контексті злочинів проти людства мова ненависті є окремим правопорушенням, яке потребує більшої уваги з боку Міжнародного кримінального суду", - зазначив керівник відділу міжнародного правосуддя FIDH Ілля Нузов.

Правозахисні організації просять видати ордери на арешт цих осіб.

17 березня 2023 року МКС видав ордер на арешт Володимира Путіна і уповноваженої РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Путіна і Львову-Бєлову підозрюють у скоєнні воєнного злочину - незаконної депортації і переміщення дітей з окупованих районів України до РФ.

Путін має статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину, сказав генеральний прокурор України Андрій Костін.

Зараз ви читаєте новину «Міжнародному кримінальному суду запропонували покарати російських пропагандистів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути