пʼятниця, 26 липня 2024 09:05

Між Китаєм та Росією. Монголія у пошуках "Третього сусіда"

Між Китаєм та Росією. Монголія у пошуках "Третього сусіда"
Міністерка закордонних справ Монголії зустрілася з держсекретарем США ще до анонсованого ним приїзду в Улан-Батор. Фото: eastnews.ua

Азійське турне Ентоні Блінкена отримало неабияку геополітичну перспективу у Монголії. Що сталося та як до цього дотична Україна, - розповідає Gazeta.ua.

Серпень у степах

Головна дипломатка Монголії Батмунхійн Батцецег мала зустріч з Ентоні Блінкеном у США ще до того, як було оголошено офіційний візит держсекретаря до її країни. Він запланований на 1 серпня, ініціаторкою є монгольська чиновниця.

Так монгольські дипломати називають стратегію, згідно з якою країна готова дружити, але не підпадати під уплив більш могутніх та заможних країн-сусідів

Держсекретар США скористався нагодою такої підготовчої зустрічі, щоби обговорити розвиток двосторонніх відносин та зміцнення стратегічного партнерства "Третій сусід". На "Третьому сусіді" варто зупинитися окремо: так монгольські дипломати називають стратегію, згідно з якою країна готова дружити, але не підпадати під уплив більш могутніх та заможних країн-сусідів. Для Монголії, котра межує і з Китаєм, і з Росією, така зовнішньополітична стратегія більш ніж доречна.

Монголія - інтерес у регіоні

До Монголії останнім часом посилений інтерес виявляє Китай, сигнали до політичного зближення постійно надсилає й Росія. Лишень два тижні тому Сі Цзіньпін особисто вітав монголів зі святом Наадам, а у Монголії відбулися заходи по просуванню китайської культури "Чжаньцзяцзе" під назвою "Вітаємо, Китай!". Регіональні чиновники Монголії цього року так часто навідувалися у російський Якутськ, що викликали певні застереження у китайців, котрі теж полюбляють це місто з через можливості бізнесу та інвестиційні перспективи. Лише тиждень тому завершився Східний економічний форум у Забайкальському краї РФ, де учасники обговорювати співпрацю Росії, Китаю та Монголії.

США у цьому сенсі теж не пасуть задніх - під час зустрічі у Вашингтоні Ентоні Блінкен та Батмунхійн Батцецег, за офіційним повідомленням, дали старт Всеосяжному стратегічному діалогу між двома країнами. Процес передбачає поглиблене стратегічне співробітництво, особливо щодо стимулювання економічного росту та енергопотужностей, демократії та прав людини.

"Оаза демократії"

"Монголія справді стала оазою демократії у регіоні, - заявив Блінкен. - Разом ми будуємо ще більшу економічну стійкість, зміцнюємо верховенство закону та шукаємо шляхи підвищення добробуту наших народів".

Батцецег наголосила, що це перший візит такого рівня після виборів уряду Монголії. Тому вона "з нетерпінням очікує на плідну дискусію у всіх сферах", особливо щодо комунікацій та торгівлі.

Україна та Монголія ще у травні 2024 року домовилися про співпрацю та розвиток політичних відносин. А у лютому 2024 року, після інтерв'ю Путіна американському журналісту Такеру Карлсону "історичну лекцію" від кремлівського диктатора висміяв колишній президент Монголії Цахіагійн Елебдорж. Він у соцмережі виклав декілька історичних карт своєї країни за заспокоїв: "Не хвилюйтеся, ми мирна і вільна нація".

Про стратегічне значення Монголії свідчить той факт, що коли головна дипломатка цієї країни була у США, президент Сирії Башар Асад спочатку зателефонував, а 24 липня прибув особисто до Кремля.

Азійська шахівниця

Зустрічаючи сирійського гостя, Путін зауважив, що обговорюватиметься весь комплекс російсько-сирійських відносин. А також натякнув - події у регіоні розвиваються так стрімко, що потрібно бути готовими до всіх можливих сценаріїв.

Враховуючи події у світі загалом та в Євразійському регіоні зокрема, ця зустріч важлива для обговорення можливих перспектив та сценаріїв, повторював за російським диктатором сирійський гість.

Прикметно, що Кремль повідомив про цей візит із запізненням. Ще загрозливіше прозвучала така фраза Путіна: "На жаль, вона (ситуація в регіоні, - Gazeta.ua) має тенденцію до загострення, ми це бачимо. Це стосується і Сирії напряму".

Росія постачала режиму Башара Асада зброю та саме російські війська стали не останнім чинником, завдяки якому президент утримав свою посаду і зберіг життя. Натомість країна була потоплена у крові. Повстання, часом збройні, трапляються й досі. Бомбардування міста Алеппо, де, за деякими джерелами, застосовувалася хімічна зброя, увійшло в історію як приклад новітньої нелюдської жорстокості.

Вочевидь, азіатське турне Блінкена не пройшло повз увагу Москви, хоча й тільки розпочалося. Монголія є стратегічно важливою країною, а низка заяв Джо Байдена, Беньяміна Нетаньяху та інших політиків на Заході свідчать про вірогідне наростання напруги в Індо-Тихоокеансьому регіоні. Це доволі сильний хід, навіть якщо ідея "східного НАТО" не буде реалізована швидко, - де-факто ембріон НАТО там уже є. А Сирія - стратегічно важлива держава, у котру Путін вклав дуже багато і котра постійно вислизає з рук, бо там має свої інтереси й Туреччина. Російські ЗМІ припускають, що візит Асада до Москви стане кроком до примирення між Сирією та Туреччиною, але Путін не дав відповіді на запитання про можливу зустріч у Москві Асада з Ердоганом, який підтримав опозицію до Асада.

Для України всі ці події і цікаві, і загрозливі водночас. Зрозуміло, Путін намагається максимально відкараскатися від конфліктів, котрі б потребували збройного втручання Росії, щоб переломити ситуацію на полі бою в Україні. Тому він може торпедувати примирення між сирійським та турецьким президентами (що стане невдачею для США, - пише Bloomberg). Із Туреччиною, як неодноразово наголошують нині російські дипломати, у РФ відносини добрі. З іншого боку, США намагаються розширити сфери впливу, в орбіту потрапляє Монголія, котра воліла б узагалі ні до кого не тяжіти. А це може означати підготовку до активних дій, коли учасники збирають союзників та укладають угоди, щоб ніхто раптом не вдарив "зі спини".

Зараз ви читаєте новину «Між Китаєм та Росією. Монголія у пошуках "Третього сусіда"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути