вівторок, 12 липня 2022 11:19

Медведчук може досі мати частку у фірмі, що займається держзамовленнями

Медведчук може досі мати частку у фірмі, що займається держзамовленнями
Медведчук може досі мати частку в консорціумі ЄДАПС. Фото – 24

Віктор Медведчук, підозрюваний у держзраді, може досі мати частку в консорціумі Єдина державна автоматизована паспортна система.

Структура довгий час монополізувала сферу захищеного друку в Україні. Про це йдеться в розслідуванні Bihus.Info.

Журналісти отримали копії внутрішніх документів із комп'ютера соратника Віктора Медведчука. Серед цих файлів є згадки про частку Медведчука в консорціумі ЄДАПС.

Також там є дані про те, що Медведчук мав частки в українських газовидобувних компаніях "Нафтогазвидобування" та "Укрнафтобуріння". Йдеться і про його спробу взяти участь у приватизації Криворіжсталі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гелікоптер і літак Медведчуків передали ЗСУ

За даними журналістів, Медведчук отримав частку в консорціумі ЄДАПС через ланцюг фірм STAPRELA HOLDINGS, Кіпр – FOILS OVERSEAS, Невіс – ТRUSТСОR OVERSEAS, Невіс. Офшорні компанії зараз контролює його дружина Оксана Марченко.

Структура власності компаній, що утворили консорціум ЄДАПС, не дозволяє перевірити, чи є вказані у схемі фірми Медведчука-Марченко серед бенефіціарів консорціуму зараз.

Консорціум ЄДАПС створили в Україні 2004 року. Саме тоді Віктор Медведчук очолював Адміністрацію президента Леоніда Кучми. Відтоді ЄДАПС на довгий час монополізував сферу виготовлення паспортів, водійських посвідчень, акцизних марок та інших документів.

2021-го ЄДАПС повернувся на державні замовлення України й отримав контракт на 400 млн грн.

12 квітня президент Володимир Зеленський повідомив про затримання Медведчука. Спецоперацію провела СБУ. Медведчук переховувався 48 днів. Маскувався у формі ЗСУ. ФСБ планувала вивезти його за кордон.

Оксана Марченко втекла в Росію.

Медведчук розповів про схему виведення з державної власності частини магістрального нафтопродуктопроводу "Самара – Західний напрямок". Він деталізував роль у схемі п'ятого президента Петра Порошенка, повідомила СБУ.

У кримінальному провадженні щодо фірми "Інвестиційна компанія "Спорт-Тур", за допомогою якої Медведчук із Марченко вивели з державної власності земельні ділянки для будівництва котеджу, арештували 413 об'єктів.

Зараз ви читаєте новину «Медведчук може досі мати частку у фірмі, що займається держзамовленнями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути