понеділок, 23 травня 2022 10:09

Медведчук здав Порошенка: СБУ опублікувала відео свідчень кума Путіна
8

Медведчук дав свідчення про виведення  з держвласності нафтопроводу і закупівлі вугілля в ОРДЛО
Фото: СБУ
Медведчук дав свідчення про виведення  з держвласності нафтопроводу і закупівлі вугілля в ОРДЛО
Медведчук дав свідчення про виведення  з держвласності нафтопроводу і закупівлі вугілля в ОРДЛО
Медведчук дав свідчення про виведення  з держвласності нафтопроводу і закупівлі вугілля в ОРДЛО
Медведчук дав свідчення про виведення  з держвласності нафтопроводу і закупівлі вугілля в ОРДЛО

Підозрюваний у держзраді Віктор Медведчук розповів про схему виведення з державної власності частини магістрального нафтопродуктопроводу "Самара - Західний напрямок".

Це робилося для подальшого прокачування через нього дизельного палива. Про це повідомляє СБУ у Telegram.

Медведчук деталізував роль у схемі п'ятого президента Петра Порошенка. За його словами, він не лише звернувся з проханням сконтактувати з керівництвом РФ, але й забезпечив прийняття необхідних рішень в українських інстанціях.

"Щоб цей трубопровід став приватною власністю, а по факту – власністю самого Порошенка, необхідно було виконати низку дій… Суди, прокуратура, Антимонопольний комітет, Фонд держмайна – всі вони приймали рішення, звісно, необхідні для особистих інтересів президента Порошенка", - зазначив Медведчук.

За його словами, питаннями трубопроводу він займався на прохання саме Порошенка. За рік роботи його власники заробили вдвічі більше коштів, ніж було вкладено в його викуп – до $42 млн. З травня 2019 року прокачку дизелю через магістраль припинили. Саме тоді закінчилися каденція п'ятого глави держави.

Крім того, затриманий розповів в деталі налагодження у 2014-2015 роках механізму закупівлі вугілля для потреб енергетики України на тимчасово окупованих територіях так званих Л/ДНР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ему нужно дать пожизненное!" - що зараз відбувається в хоромах Медведчука та які таємниці розкоші приховує його "золотий вагон"

"У цьому була задіяна фактично вся верхівка державного апарату, починаючи з президента і закінчуючи міністрами, правоохоронцями і тими, хто безпосередньо реалізовував цю схему", - зазначив він.

Медведчук назвав прізвища високопосадовців, які причетні до завдання шкоди інтересам держави. Серед них - колишні урядовці, екскерівництво Нацбанку, народні депутати і представники правоохоронних структур.

У 2021 році Віктору Медведчуку оголосили кілька підозр. Зокрема, у вчиненні державної зради, сприянні діяльності терористичної організації та замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму.

"Одна справа стосується організації незаконних схем постачання вугілля з тимчасово окупованих територій. Паливо купувалося за готівку, і таким чином проросійських терористів загалом було профінансовано на суму понад 200 млн грн. Інша – незаконне заволодіння ТОВ "Прикарпатзахідтранс" ділянкою державного нафтопроводу вартістю понад 200 млн грн. У лютому 2021 року РНБО повернула трубопровід у державну власність", - нагадали в СБУ.

Медведчука затримали 12 квітня. Спецоперацію провела СБУ. Він переховувався 48 днів. Маскувався у формі ЗСУ. ФСБ планувала його вивезти за кордон. Йому загрожує довічне ув'язнення.

Напередодні стало відомо, що РФ розгляне питання про обмін Медведчука на полонених воїнів із полку "Азов".

Зараз ви читаєте новину «Медведчук здав Порошенка: СБУ опублікувала відео свідчень кума Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути