Ексклюзиви
четвер, 14 червня 2018 08:12

Луценко оголосив полювання: яка "велика риба" попалася на гачок
5

Автор: EPA/UPG
  Юрій Луценко оголосив полювання через місяць після призначення
Юрій Луценко оголосив полювання через місяць після призначення

Два роки тому, 14 червня 2016 року, генеральний прокурор Юрій Луценко оголосив початок "великої риболовлі на велику рибу".

Про це він заявив із високої трибуни Європарламенту. Імен майбутніх фігурантів справ генпрокурор не назвав.

"Поточний [2016] рік буде роком відновлення довіри суспільства і великої риболовлі на велику рибу. Взагалі-то, я по життю не великий рибалка. Але ніколи не ходив на риболовлю з наміром упіймати конкретну рибу: просто насаджував наживку на гачок і закидав у озеро. Ніякого списку тих, на кого я оголошую риболовлю, у мене немає і не може бути", - сказав Луценко.

Через два дні генпрокурор підписав своє перше подання на зняття недоторканності та притягнення до відповідальності народного депутата - це був газовий олігарх Олександр Онищенко.

За два роки Луценко добився зняття недоторканності з восьми народних депутатів: позафракційних Олександра Онищенка і Надії Савченко, "опоблоківців" Євгена Бакуліна, Вадима Новинського і Михайла Добкіна, Олеся Довгого з групи "Воля народу", Максима Полякова з "Народного фронту" і Борислава Розенблата з "Блоку Петра Порошенка". Арештували тільки Савченко.

Ще чотири подання лежать у парламенті - на "опоблоківців" Сергія Дунаєва, Олександра Вілкула, Дмитра Колєснікова та представника групи "Воля народу" Олександра Пономарьова.

Минулого тижня ГПУ відкрила справу проти екс-"регіонала" Євгена Мураєва.

Сам Луценко вважає своїм найбільшим досягненням на посаді "злам старої командної вертикально орієнтованої каральної системи". І переконує, що реформа прокуратури унеможливила вплив прокурорів на бізнес чи політику.

Генпрокурор також нагадав про скасування права прокуратури виконувати функції слідства, скорочення апарату ГПУ на чверть, підвищенні зарплати вдвічі та заповнення більшості вакансій у місцевих прокуратурах новими кадрами "з-поза системи".

Автор: REUTERS
  Віктор Янукович проживає під Москвою по сусідству з Йосипом Кобзоном
Віктор Янукович проживає під Москвою по сусідству з Йосипом Кобзоном

Власним досягненням Луценко вважає процес над президентом-втікачем Віктором Януковичем за обвинуваченням у державній зраді. Цю справу прокуратура передала в суд у березні 2017-го. Її досі розглядають.

Автор: nv.ua
  Павла Гречківського підозрюють в отриманні півмільйона доларів хабара
Павла Гречківського підозрюють в отриманні півмільйона доларів хабара

"Великою рибою" Луценко вважає також члена Вищої ради правосуддя Павла Гречківського. Щодо нього у Шевченківському районному суді Києва розглядають справу про вимагання $500 тис. за незаконний вплив на прийняття судом необхідного рішення. ГПУ намагалася відсторонити його від посади, але Вища рада правосуддя відмовила у клопотанні.

Автор: zaxid.net
  Заступника міністра охорони здоров'я Романа Василишина затримали "на гарячому"
Заступника міністра охорони здоров'я Романа Василишина затримали "на гарячому"

За каденції Луценка на хабарі також викрили колишнього заступника Міністра охорони здоров'я Романа Василишина. Його судять за створення системи поборів з практикуючих лікарів за надання їм можливості здійснювати свої обов'язки, зокрема проводити операції в Олександрівській клінічній лікарні Києва.

Автор: vshoke.kiev.ua
  За Миколу Романчука внесли заставу у розмірі 5,5 млн грн
За Миколу Романчука внесли заставу у розмірі 5,5 млн грн

Влітку 2016-го у Миколаєві затримали героя України, тепер вже колишнього заступника голови ОДА Миколу Романчука. Він попався на хабарі у $90 тис. Під час обшуку його будинку виявили мережу тунелів, набитих золотом, грошима, антикваріатом та іншими коштовностями. За підземні скарби під своїм маєтком Романчук отримав прізвисько "Аладдін".

У Луценка поки що так: "почали за здоров'я, закінчили за упокій". За його каденції почалася досить активна робота щодо народних депутатів, подання на них. Але для обвинувачених у корупції народних обранців це все закінчилося нічим. А тому конкретних справ я поки не побачив. Луценко як був, так і залишився політиком, а не людиною, яка готова працювати у правоохоронній системі. Йому нема чим похвалитися, окрім гучного піару та розмов, - висловився політолог Тарас Загородній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конституційний суд перевірить законність призначення Луценка

Юрій Луценко очолив Генеральну прокуратуру 12 травня 2016-го. Його підтримали 264 народних депутати. Президент Петро Порошенко тут же підписав відповідний указ.

Перед голосуванням Верховна Рада підтримала закон, який дозволяє обіймати посаду генпрокурора людині без вищої юридичної освіти. Без нього Луценко не міг очолити відомство. Змінений закон відразу надрукували у спецвипуску "Голос України".

Зараз ви читаєте новину «Луценко оголосив полювання: яка "велика риба" попалася на гачок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути