субота, 12 травня 2018 08:12

Велику рибу так і не впіймав: два роки обіцянок і роботи Луценка

Два роки тому, 12 травня 2016-го, Юрій Луценко став генеральним прокурором України. Його підтримали 264 народних депутати. Президент Петро Порошенко тут же підписав відповідний указ.

Автор: rbc.ua
  Порошенко підписав указ про призначення Луценко генпрокурором
Порошенко підписав указ про призначення Луценко генпрокурором

Перед голосуванням Верховна Рада підтримала закон, який дозволяє обіймати посаду генпрокурора людині без вищої юридичної освіти. Без нього Луценко не міг очолити відомство. Змінений закон відразу надрукували у спецвипуску "Голос України".

"Мені дуже неприємно, що через мене внесли поправку у чинний закон про прокуратуру. Вважаю, що це не зовсім правильна практика, і ніколи б на це не пішов, якби знайшов людину, яку може призначити президент генеральним прокурором, і яка може бути ефективнішою, ніж я", - сказав перед голосуванням Луценко.

"Нам зараз у Генпрокуратурі потрібен важковаговик, який не буде керуватися помстою... Той генеральний прокурор, який буде виходити виключно з почуття справедливості", - наголосив президент Петро Порошенко, внісши кандидатуру Луценка у парламент.

Першочерговими завданнями нового генпрокурора глава держави назвав розслідування злочинів під час Революції гідності, подій в Одесі 2 травня 2014 року, а також корупційні злочини.

Новий керівник ГПУ пообіцяв "завести" до прокуратури молодих фахівців, почати заочний суд над бандою Януковича та завершити люстрацію прокурорів.

Через два роки, 11 травня 2017-го, виступаючи на брифінгу у Рівненській області Луценко оцінив свої здобутки.

"На сьогоднішній день ми маємо зовсім іншу прокуратуру, яка не має диктаторського стрижня чи навіть теоретичної можливості дати вказівку зламати хребет будь-якій людині чи організації. Це вважаю своїм головним завданням як політично призначений генеральний прокурор", - сказав Луценко.

Найбільшим досягненням він назвав справу про державну зраду президента-втікача Віктора Януковича.

"Це вперше президент країни, нехай і колишній, відповідає за скоєне, нехай і заочно. Це урок для всіх нинішніх і майбутніх правителів країни: недоторканних у новій Україні нема... Це не процес над державною зрадою Януковича, це ще й процес над Путіним. Усі розуміємо, що підписаний Януковичем лист, який фактично запрошував російські війська для окупації України, був фіговим листком. Він прикривав величезний силовий орган Путіна й окупацію. Якщо ми зможемо отримати об'єктивне і справедливе рішення суду, то зрештою зможемо отримати перші результати, необхідні для майбутнього гаазького процесу над військовими злочинцями, яких очолює керівництво Кремля", - наголосив Луценко.

Він нагадав, що чиновники режиму Януковича вкрали в України річний бюджет - $40 млрд. За два роки ГПУ завершила справи проти колишніх керівників держави. Також генпрокурор наголосив, що 1700 корупціонерів отримали вироки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луценко похизувався маєтком

Попри позитивний звіт, кількість виконаних обіцянок генпрокурора майже вдвічі менша за кількість провалених. Як підрахувало "Слово і діло", за два роки Луценко дав 169 обіцянок. 49 із них виконав, 79 - провалив, решта - у процесі.

Автор: slovoidilo.ua
  Рівень виконання обіцянок Юрієм Луценком
Рівень виконання обіцянок Юрієм Луценком

Зокрема, обіцяв за півроку завершити справу вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Замовників так і не назвали. Натомість Луценко в день зникнення Гонгадзе тиснув руку другому президенту України Леоніду Кучмі, якого називають причетним до вбивства.

Автор: facebook.com/sergonaumovich
  Луценко та Кучма обмінялися рукостисканнями на форумі YES 17 вересня 2017-го
Луценко та Кучма обмінялися рукостисканнями на форумі YES 17 вересня 2017-го

До кінця 2017 року обіцяв завершити розслідування розстрілів на Майдані, за півроку передати до суду матеріали Іловайської трагедії та розкрити вбивство журналіста Павла Шеремета.

Однією з перших була обіцянка піти у відставку через два роки.

"Я дійсно прийшов у Генеральну прокуратуру на півтора-два роки. Цей термін пов'язаний з моїми особистими планами в житті. А також із законодавчим полем. Який передбачає, що через два роки Генеральна прокуратура нарешті має перетворитися на європейську організацію, у котрої не буде слідства взагалі. Воно буде передане до Національного антикорупційного бюро або Державного бюро розслідувань", - заявив Луценко 30 травня 2016 року.

Функції слідства дійсно перейшли до ДБР та НАБУ. Але про відставку генпрокурор мовчить.

За два роки Луценко добився зняття недоторканності з восьми народних депутатів: позафракційних Олександра Онищенка і Надії Савченко, "опоблоківців" Євгена Бакуліна, Вадима Новинського і Михайла Добкіна, Олеся Довгого з групи "Воля народу", Максима Полякова з "Народного фронту" і Борислава Розенблата з "Блоку Петра Порошенка". Арештували тільки Савченко.

Наступного тижня Луценко планує направити у Верховну Раду подання на ще трьох нардепів. Їхні імена поки не назвав.

На другому році генпрокурорства Юрій Луценко з родиною провів відпустку на Сейшельських островах. Витратили на це понад €52 тис. Із дружиною, двома синами і невісткою орендували на 8 ночей дві вілли готелю Four Seasons Resort на острові Має з 3 по 11 січня 2018 року. Генеральний прокурор вважає, що відпочинок "не мав жодної надмірності, він вкладається в те, що собі дозволяє середній клас".

Зараз ви читаєте новину «Велику рибу так і не впіймав: два роки обіцянок і роботи Луценка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути