середа, 17 липня 2013 15:00

Луценко: "Наша економіка дико монополізована п'ятьма олігархами"

Луценко: "Наша економіка дико монополізована п'ятьма олігархами"
Фото: job-sbu.org

Колишній міністр внутрішній справ Юрій Луценко переконаний, що в Україні необхідно провести радикальні зміни, які він назвав планом "Напалмом".

Про це він розповів в інтерв'ю "Газеті по-українськи".

Луценко пояснив, що події у Борисполі, Врадіївці, Луганську показали, що Україна має провести радикальні зміни.

"Називаю їх планом "Напалм". Передбачає ліквідацію указом нового президента МВС, Генпрокуратуру, суди. В той же день парламентська більшість має прийняти нові європейські закони під ці інституції. Спеціально створена люстраційна комісія має відразу відмовити працювати в цих органах всім тим, хто причетний до понад тисячі програних Україною справ в Європейському суді. Це чистка на основі права тисяч суддів, прокурорів та слідчих. А далі - найм нового персоналу із діючих та нових. Де треба людей об'єктивно перевірити, включається техніка. Її вірогідність понад 90 відсотків. Так наймають персонал в ФБР, ЦРУ, навіть в крупні вітчизняні банки", - розповів він.

Окрім того, він наголосив, що наступний крок має бути в економічній площині: "Наша економіка є дико монополізована п'ятьма олігархами. На сьогодні, українська енергія вдвічі дорожча за польську, вугілля - в 2,5 рази, залізничне перевезення - в 3,5 рази. Всі приватні монополії примусово мають бути демонополізовані. Нинішні власники мають отримати контрольний пакет з 25 відсотків акцій плюс одна, решта - продана на аукціонах новим власникам. Майкрософт розділили і це одначало розвиток американського IT-ринку. За цією ж логікою так має бути і в нас".

"Далі - деофшоризація. Основна частина грошей виведена, тому ми одна з найбідніших країн в Європі, за винятком Молдови. Всі найпривабливіші об'єкти зареєстровані в офшорах. В піврічний термін ті підприємства мають зареєструватися в Україні і платити зменшені в кількості і розмірах податки тут", - додав політик.

Водночас, він підкреслив, що є ще одне важливе завдання - інституційні зміни.

"Моє особисте бачення - новий президент від опозиції, який візьметься реалізувати нашу програму, повинен мати рік-два повномасштабних повноважень, щоб провести ці реформи. Бо парламент п'яти олігархічних сімей, який маємо сьогодні, цього не допустить", - резюмував Луценко.

Повністю інтерв'ю із Юрієм Луценком читайте в наступному номері "Газети по-українськи".

Зараз ви читаєте новину «Луценко: "Наша економіка дико монополізована п'ятьма олігархами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

69

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути