Ексклюзиви
середа, 26 липня 2017 15:10

Лондонський суд дозволив Україні поки що не віддавати Росії "борг Януковича"

Лондонський суд дозволив Україні поки що не віддавати Росії "борг Януковича"
Суд Лондона задовольнив клопотання України про призупинення виконання рішення по єврооблігаційному боргу перед Росією. Фото: Reuters

Високий суд Англії визнав право України на апеляцію щодо справи так званого боргу Януковича. За ним Росія надала Україні $3 млрд в борг за часів екс-президента України.

Про це інформує прес-центр Міністерства фінансів України.

"Високий суд прийняв рішення на користь позиції України щодо повного зупинення виконання рішення, винесеного у порядку спрощеного провадження, до завершення розгляду апеляційної скарги України", – йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прокурора, який веде справу Януковича заочно заарештували в Росії

Суд підтвердив всупереч спробам Росії встановити обтяжливі умови для подання апеляції українською стороною, Україні надали дозвіл на оскарження рішення. Суддя Блер визнав, що порогові умови для надання дозволу на апеляцію виконали. Апеляція має реальні шанси на успіх.

У грудні 2013 року, під час Майдану, тодішній президент Віктор Янукович підписав у Москві угоду про 15-мільярдну позику від Росії. 3-мільярдний кредит, оформлений у єврообігаціях, які викупила Росія, мав стати першим траншем із цієї позики. Сторони домовилися, що суперечки вирішуватимуться за британським правом.

У лютому 2014 року Янукович втік з України до Росії. Після зміни влади в Україні Київ намагався включити суму у 3 млрд доларів до загального пакету під час переговорів щодо реструктуризації інших зовнішніх зобовязань. Проте Москва відмовилася. Наполягала на тому, що борг є державним, оскільки переговори щодо позики відбувалися на найвищому державному рівні.

У грудні 2015-го український уряд запровадив мораторій на виплату боргу. На початку 2016-го Росія звернулася через цей борг до суду.

Зараз ви читаєте новину «Лондонський суд дозволив Україні поки що не віддавати Росії "борг Януковича"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути