Ексклюзиви
вівторок, 16 січня 2024 21:15

Позбавлення Угорщини права голосу: у Європарламенті узгодили резолюцію

Позбавлення Угорщини права голосу: у Європарламенті узгодили резолюцію
У Європарламенті вимагають розслідувати виділення €10 млрд для Будапешта. Фото: Pexels

Більшість політичних груп у Європейському парламенті узгодили текст резолюції із закликом позбавити Угорщину права голосу у Раді ЄС та розслідувати розмороження Єврокомісією €10 млрд для Будапешта минулого місяця.

Резолюцію виставлять на голосування 18 січня за згодою більшості депутатів Європарламенту - соціалістів, "зелених", правоцентристської Європейської народної партії, ліберальної партії Renew і "лівих", передає Euractiv.

Угорщину можуть позбавити права голосу згідно зі статтею 7.2 Договору про ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єврокомісія готова до нових поступок Орбану для фінансування України - ЗМІ

"Ми також посилаємо Єврокомісії сильний меседж: якщо вони просто розподілять мільярди євро, щоб уникнути вето Угорщини, їм це не зійде з рук", – сказав один із провідних учасників переговорів щодо резолюції, євродепутат від "зелених" Даніель Фройнд.

У Єврокомісії заявили, що рішення виділити кошти Будапешту ґрунтувалося на об'єктивних покращеннях судової системи Угорщини та верховенства права. Більшість законодавців Євросоюзу з цим не погоджуються. Рішення виділити гроші вони називають поступкою Будапешту з боку Брюсселя перед самітом ЄС, на якому ухвалили рішення розпочати переговори про вступ з Україною та Молдовою.

У фінальному проєкті резолюції може бути положення про оголошення вотуму недовіри президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн, якщо виконавчий орган ЄС розморозить виділення грошей Угорщині.

У Європейському парламенті пропонують позбавити Угорщину права голосу у Раді Європейського Союзу.

Відповідну петицію ініціював правоцентристський депутат від Фінляндії Петрі Сарвамаа. Збір підписів під петицією триватиме до п'ятниці, після чого її передадуть голові Європарламенту.

Зараз ви читаєте новину «Позбавлення Угорщини права голосу: у Європарламенті узгодили резолюцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути