Ексклюзиви
субота, 20 липня 2024 21:23

Крига скресла? Причини та ймовірні наслідки розмови Зеленського з Трампом

Крига скресла? Причини та ймовірні наслідки розмови Зеленського з Трампом
Фото: Zelenskiy / Official в Telegram

Кандидат від республіканців Дональд Трамп виголосив програмну промову після невиразного виступу Девіда Венса, хвороби Джо Байдена та дискусій серед демократів. У Києві готуються до реваншу Трампа – Володимир Зеленський поспілкувався з ним по телефону.

"Я - для всіх"

До завершення з'їзду Республіканської партії офіційний кандидат у президенти виголосив найдовшу промову в історії партійних зібрань. У ніч на п'ятницю, 19 липня, він розставив багато крапок над "і".

Ключові тези з виступу Дональда Трампа:

1. Балотується у президенти всієї Америки, а не її частини, тобто, максимально розширює електоральне поле.

2. Важливим для нього є економічне зростання, стримування інфляції, жорстка міграційна політика.

3. Щодо України. Адміністрація Байдена створила низку міжнародних криз, серед яких війна в Україні та загострення арабо-ізраїльського конфлікту. Поставила світ на межу Третьої світової війни. Пообіцяв покласти край усім війнам одним телефонним дзвінком.

"Цього (війни Росії в Україні та ескалації в Ізраїлі, - Gazeta.ua) ніколи б не сталося, якби я був президентом", - заявив Трамп.

Чим ширше - тим краще

Удару під дих передвиборчим заявам Трампа завдали в Кремлі. Речник Путіна Дмитро Пєсков заявив: "Заяви про те, що Росія його боялася, пов'язані з передвиборчою риторикою". Утім, хоча за президентства Трампа було багато точок напруги, "але був діалог між США та Росією", наголосив він.

До слова, Путіна, з огляду на сказане Пєсковим, набагато більше хвилює не досягнення миру чи завершення так званої "СВО", а рішення Києва обмежити транзит російської нафти до Європи трубопроводом "Дружба". У Кремлі таке рішення оцінили як політичне.

Дональд Трамп тим часом не вельми зважає на Кремль – поспілкувався телефоном з Володимиром Зеленським. Коли було погоджено розмову із Трампом, президент України ще був у Великій Британії. Тож можна припустити, що розмова з Трампом стала можливою за активного посередництва британців, можливо, на найвищому, королівському, рівні.

Про що розмова

Тож Володимир Зеленський насамперед привітав Трампа з тим, що той став кандидатом у президенти та засудив замах на нього, побажав "сили та абсолютної безпеки у майбутньому". Зеленський наголосив на "життєвій важливості" двопартійної підтримки України. "Україна завжди буде вдячна США за допомогу та підтримку у зміцненні нашої здатності протистояти російському терору", - написав президент України у соцмережі Х. Розмову оцінив як добру, зі взаємоповагою.

За всіма ознаками, і експрезидент США залишився задоволеним розмовою, котру у соцмережі охарактеризував як "дуже добру". Він заявив, що цінує президента Зеленського за його звернення, "тому що, я, як наступний президент США, принесу мир у всьому світі й покладу край війні, котра забрала так багато життів та зруйнувала багато родин". На думку Трампа, Росія та Україна зустрінуться та домовляться про угоду, яка покладе край насиллю та прокладе шлях до процвітання.

Можливо, найголовніший здобуток розмови та водночас підтвердження того, що вона була доброю для обох сторін, стала домовленість про особисту зустріч Трампа і Зеленського. Факт досягнення принципової домовленості підтвердив прессекретар президента України Сергій Нікіфоров, але відмовився конкретизувати, бо точних дат ще немає.

Речник Зеленського розказав деталі: український президент закликав Трампа не довіряти представникам тих країн, хто виправдовує "звичайного вбивцю Путіна" (натяк на угорського прем'єра Віктора Орбана, - Gazeta.ua), розповів про удар по Миколаєву. Обидва політики засудили удар РФ по лікарні "ОХМАТДИТ" у Києві. За словами Нікіфорова, кандидат у президенти США від республіканців закликав українську сторону не довіряти фейкам, що нібито його перемога вигідна Росії.

Приязна розмова та її деталі тим більше дивують, бо напередодні Зеленський заявляв про різку незгоду з мирним планом Трампа:

"Путін забере землю, отримає перемогу для свого суспільства. Ми ніколи не підемо на це. Ніколи! Немає жодного хлопця у світі, котрий би змусив нас до цього! Можливо, він (Трамп, - Gazeta.ua) просто не розуміє ситуації в Україні".

Отже, телефонна розмова могла стати вагомою підставою для зміни Зеленським думки про Трампа. Тим паче, у ЗМІ з'явилися натяки про візит кандидата у президенти США до України. З іншого боку, Дональд Трамп потребував більше конкретики по російсько-українській війні. Йому також необхідно дистанціюватися від Путіна. Зрештою, республіканцям у відповідь на дії демократів по українському питанню не було чого запропонувати виборцям. Тепер - є. Два паралельні треки. Навряд чи Трамп відвідає Україну до дня голосування, особливо з огляду на нещодавній замах на нього. Однак зміна акцентів у його висловах по Україні була відчутна вже у виступі на з'їзді 18 липня. Трамп узяв чіткий курс на "зшити Америку", "бути президентом усіх американців". Він розуміє, як важливо подолати розкол та принести мир у зовнішні "гарячі точки". Україна може стати у цьому сенсі показовим прикладом.

Бо мирний план Трампа це не обов'язково здача територій на підігравання Путіну. Екс-прем'єр Борис Джонсон, котрий до того зустрічався з Трампом та, напевне, зіграв вагому роль у організації його телефонної розмови із Зеленським, заявив, що Трампу вистачить мужності покласти край російській війні за рахунок різкого збільшення військової підтримки України та зняття обмежень на застосування західної зброї.

Краще підготуватися краще

Виникає одне запитання: якщо контакт необхідний офіційному Києву, оскільки вся Європа "готується до Трампа", то навіщо він самому Трампу? Без розмови він може тримати стратегічну невизначеність щодо України до виборів. З іншого боку, можливо, стратеги його кампанії вважають, що спілкування з Зеленським виб'є у демократів важливий аргумент на свою користь та приверне голоси та гроші проукраїнського лобі у США.

Зрозуміло, що такий контакт стане беззаперечним успіхом української дипломатії. У такому разі заяви Володимира Зеленського у Великій Британії дисонують з настроєм на розмову з Трампом. Зокрема, він наголошував, що не вірить у можливість покласти край війні Росії проти Україні шляхом "здачі" територій.

Хто за що заплатить

"Іноді прямолінійністю швидше вирішуються питання. Йому (Трампу, - Gazeta.ua) треба донести розуміння ситуації. Гадаю, Джонсон це почав робити, Зеленський продовжить, гадаю, не останній контакт буде. І далі прямолінійність може дати серйозні результати. Однозначно будемо працювати з тим президентом, якого обере американський народ", - сказав військовий експерт Роман Світан. А з Трампом, додав він, можна працювати.

Більше треба Трампу

Заявою про завершення воєн "одним дзвінком" Трамп загнав себе у глухий кут, вважає політтехнолог Борис Тізенгаузен. Якщо він, ставши президентом, не зупинить війну в Україні, демократи нагадають це і будуть нещадно критикувати. Тому він хоче як мінімум створити підстави для деескалації ситуації у "гарячих точках" до свого ймовірного повернення у Білий дім. Відтак телефонна розмова, до речі, перша за чотири роки, цілком логічна.

Трамп уже розпочав таку кампанію - звернувся до ХАМАС: "Ми хочемо повернення заручників. І краще б ви їх повернули до того, як я увійду до офісу. Інакше ви заплатите дуже високу ціну".

Ціна справді може бути дуже високою, бо парламент Ізраїлю напередодні ухвалив резолюцію, якою відкидає визнання Палестини державою. Адміністрація Байдена наситила Ізраїль сучасною зброєю, прем'єр-міністр Беньямін Нетаньяху виступає за війну до переможного кінця. Тому Дональду Трампу є чим шантажувати ХАМАС.

Хто до кого і про що

Сьогодні половина світу хоче додзвонитися до Трампа, привітати з виступом та номінацією у кандидати в президенти і, таким чином, заробити пару балів, котрі знадобляться, коли потрібно буде щось попросити у США, - вважає радник директора Національного інституту стратегічних досліджень Андрій Веселовський.

"Це піар-хід не Зеленського, а Трампа, якому більше нині потрібна підтримка…Його бояться, не довіряють, очікують всіляких капостей, коли він буде на посаді президента, що буде робити непередбачувані рухи. І йому потрібно якимось чином зробити з себе більш приємну людину. І тому він готовий до розмови з президентом Зеленським, який у світі розглядатиметься у більш позитивному сенсі, ніж президент Трамп", - додав Андрій Веселовський.

Зараз ви читаєте новину «Крига скресла? Причини та ймовірні наслідки розмови Зеленського з Трампом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути