середа, 15 жовтня 2008 13:32

Лавринович мріє про однопартійну коаліцію

Лавринович мріє про однопартійну коаліцію
Перший заступник голови Верховної ради Олександр Лавринович (Партія регіонів) вважає, що дострокові парламентські вибори – "це вибір Блоку Юлії Тимошенко".

Так, коментуючи в інтерв"ю газета "День" указ президента про розпуск Верховної Ради 6-го скликання і призначення позачергових парламентських виборів, він сказав:

"Краще для України та її громадян було б, якби не було указу, а перед цим не було всіх дій БЮТ. Іншими словами, якби 2 жовтня БЮТ не припинив співробітництво з нами з організації роботи Верховної Ради, то парламент працював би, що, звичайно ж, сприяло розв"язанню проблем, які існують в умовах світової фінансової кризи".

"Але БЮТ вчинив по-іншому, і після цього вся країна пересвідчилася: парламент узагалі не працював. А непрацюючий парламент, що є джерелом політичної дестабілізації в Україні в умовах кризи, вельми негативне явище. Тому потрібно, і якнайшвидше, отримати дієздатний парламент. А отримати дієздатний парламент можна лише за допомогою виборів. Так що дострокові вибори – це вибір Блоку Юлії Тимошенко", - заявив Лавринович.

На зауваження про те, що спільне голосування Партії регіонів та БЮТ спровокувало вихід пропрезидентської фракції "НУ-НС" із коаліції, він парирував: "Вихід із неіснуючої коаліції. Адже це юридичний факт, оскільки рішення Конституційного Суду засвідчує, що якщо чисельність депутатів правлячої коаліції менше 226 – коаліції немає. Тобто, в знаменнику ми отримали вихід із неіснуючої коаліції однієї з фракцій".

На думку Лавриновича, спільне голосування ПР і БЮТ по низці законопроектів "підштовхнуло президента до роз"яснення позиції тим депутатам із фракції "Наша Україна – Народна самооборона", які готові були прислухатися до його думки – вони прислухалися, написали заяви, і вийшли з неіснуючої коаліції".

Перший віце-спікер визнав, що президент має право на своє розуміння конституційних норм і накладати вето на закони, які вважає неконституційними. "Претензії політичні можуть бути іншого плану: сьогодні він називає антиконституційним закони, які свого часу вважав важливими й необхідними для України", - зазначив "регіонал".

На запитання, чи йдеться про процедуру імпічменту президенту, Лавринович сказав: "У тому числі".

Коментуючи тезу про те, що дострокові вибори навряд чи стануть ліками від кризових бід, Лавринович сказав: "Є діюча Конституція, є закони, і зараз усе залежатиме переважно від волевиявлення громадян. Якщо волевиявлення дозволить отримати стабільну коаліцію в парламенті або, що ще краще, - однопартійне керівництво в парламенті та уряді..."

Влада, сконцентрована в руках однієї політичної сили, на думку Лавриновича, "безумовно" краще для країни. "До речі, це практика розвинених європейських країн, до якої, переконаний, прийде й Україна", - зазначив він.

"Будь-яка коаліція гірша однопартійної коаліції. Гірше, передусім, для громадян. І якщо так трапиться, що одна з партій отримає на цих виборах 226 депутатських мандатів, тоді можна буде говорити про те, що кризовим бідам прийшов кінець", - сподівається Лавринович.

Зараз ви читаєте новину «Лавринович мріє про однопартійну коаліцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути