четвер, 04 квітня 2013 22:14

Кулуарне залякування буде основним змістом політичного життя - Капранов

Кулуарне залякування буде основним змістом політичного життя - Капранов
Дмитро Капранов каже, що опозиція має навчитися розуміти, чого хоче суспільство. Фото: volynnews.com

Парламентська більшість зранку  зібралася на засідання в актовій залі на вулиці Банковій 6-8 на другому поверсі, там вона його провела, прийнявши ряд законопроектів. "Регіонали" заявили, що проведення сесійного засідання Верховної Ради не в будівлі парламенту буде законним за рішенням більшості депутатів.

Опозиція у Верховній Раді провела своє, альтернативне засідання. Перед цим вони намагалися увійти в будівлю, де засідали депутати більшості, проте їх не пропустили.

Письменник та видавець Дмитро Капранов вважає, що не дивлячись на таку складну ситуації в законодавчій гілці влади, суспільство не готове до повстання.

Сьогодні парламент показав фактичну роздвоєність. Як Ви оцінюєте ситуацію?

Організатори путчу трохи "бздять", тобто це явно показова акція. Вони просто показали, що це можливий сценарій.

Це можна назвати так: влада чинить тиск на опозицію, залякування її, та відстоює бажання нічого не робити, і не важливо чи це  робиться в формі державного перевороту, чи в формі силового депутатського протистояння.

Ми мріяли минулого року, щоб війна була б в стінах Верховної Ради, що  буде гарантією того, що вона не вийде на вулицю, тобто чим гостріша ситуація в парламенті, тим менше шансів на масштабну помсту людей керівництву.

І наприклад, те, що сніжками закидали – це найлагідніший можливий сценарій проти персональної помсти, яка об'єднає всю націю. Так, хотілось би, аби націю об'єднала не персональна помста, а конструктивна державотворча ідея. І чим гостріше в парламенті будуть ставитися всі ці питання, то тим більше шансів, що це буде сприйнято людьми як державотворчі ідеї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путч" шантажистів, чи підстава для Януковича?

Як розвиватимуться події?

"Регіони" будуть залякувати. Чим вони зазвичай залякують? Заберемо бізнес, посадимо в тюрму, вб'ємо. Це кулуарне залякування буде основним змістом політичного життя України.

Якщо опозиція  буде досить твердою і не буде боятися залякування, то тоді повернення до Верховної Ради буде поразкою "регіоналів". Хоча повернення може стати і поразкою для опозиції. Можливо до Ради зайдуть люди, але тоді вже ніхто туди не повернеться, ані опозиція, ані влада.

Як себе поводитиме опозиція?

Опозиція намагатиметься наважитися на рішучі дії. Вона буде боятися, що ці дії будуть програшними. Це буде випробування опозиції на характер. Коло перших осіб будуть намагатися реалізувати сценарій конструктивної поведінки з точки зору власної політичної думки. Вони розгубилися, тому перший удар пропустили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У влади є два сценарії: повернення до роботи у ВР, або розпуск парламенту - експерт

Наскільки законними є прийняті "регіоналами" законопроекти?

Те, що відбувається в країні назвати законним взагалі не можна. На жаль, Верховною Радою назвати законною також не можна, тому що при виборах було порушено всі закони про вибори. Дивитися на цю ситуацію з точки зору закону – незмістовно. Вершина закону – суд, а в країні суд відсутній як інституція.

Чи втрутиться президент в цю ситуацію?

Янукович не має самостійної поведінки. Справа в том, що це фігура службова. А от як поведуть себе верховоди Януковича... А їх багато і кожен смикає за свою ниточку, тому у нас така дивна багатовекторність, та і Янукович сам перетворився на багатовекторну конструкцію. В нього немає лінії поведінки, тому нам буде здаватися, що він метушиться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гриценко підтримав демарш Канівця і хоче бачити складення мандата Яценюком

У неділю опозиція організовує акцію протесту. Чи готове суспільство до повстання?

Так, зараз пропонується мітинг. І цікаво, чим він буде відрізнятися по сценарію від того, що нещодавно був. Якщо опозиція вигадає сценарій, і скаже людям : "Прийдіть для того, щоб.." і буде конкретна дія, то прийде купа людей, а якщо ні, то буде менше, ніж раніше.

Люди чекають, щоб опозиція виборола право ними командувати, очолювати, спрямовувати. Люди слухають не тих, хто говорить гучно, а того, хто говорить те, що вони відчувають. Це є задача політиків – говорити, що люди хочуть чути.

Нажаль поки назріває великий мордобой, а не Майдан. Опозиція не керує продуктивно, бо не може вгадати, що хочуть люди. Якщо знайдуть правильну відповідь, то вони їх очолять, а поки, єдиний продуктивний сценарій – це побиття.

Зараз ви читаєте новину «Кулуарне залякування буде основним змістом політичного життя - Капранов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

37

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути