четвер, 04 квітня 2013 18:06

Спецтема: Демарш провладної більшості

У влади є два сценарії: повернення до роботи у ВР, або розпуск парламенту - експерт

У влади є два сценарії: повернення до роботи у ВР, або розпуск парламенту - експерт
Володимир Фесенко. Фото: obozrevatel.com

У влади є зараз два сценарії: або повернутися до нормальної роботи у Верховній Раді, або розпустити парламент.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Фесенко.

Він наголосив, що основним результатом сьогоднішнього "демаршу" "регіоналів" стало те, що лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк закликав спікера Володимира Рибака повернутися до сесійної зали.

"Це мінімальний результат. Як дружина, яку кинули, звертається до чоловіка: "Повертайся, все пробачу". В цьому випадку, опозиція все пробачати не буде, але вона всерйоз стурбована розпуском Верховної Ради, проведення референдуму та зміною виборчої системи", - зазначив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Макеєнко: Ніякого саморозпуску Ради не буде

У влади, на думку Фесенка, є щонайменше два сценарії розвитку подій: повернення нормального режиму функціювання Верховної Ради, або розпуск Ради і переобрання на мажоритарній основі.

"А от в опозиції сценарію немає. Тому на сьогодні заклик Яценюка є свідченням того, що опозиція, в принципі, може піти на поступки. Тобто, вони, як мінімум, можуть зняти блокування. Далі ж конфліктність в роботі ВР залишиться, ця періодична лихоманка теж", - пояснив експерт.

Він додав: "Але сьогодні є все ж певний ефект від "окремого" засідання — це певна консолідація парламентської більшості. Бо важливо було продемонструвати, що парламентська більшість може працювати окремо від опозиція і що вони можуть ухвалювати рішення, тобто "на ваш лом у нас є свій прийом". Другий сигнал вже для самих учасників більшості: ми працюємо і ми консолідовані. В умовах такого протистояння важливо було консолідувати парламентську більшості і показати, що є голоси для ухвалення рішень".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проведення "регіоналами" засідання поза межами Ради — кримінальний злочин - Палій

"Головне в даному випадку, що більшість запустила свій сценарій, або можна сказати, що це сценарій влади", - зазначив Фесенко.

Політолог уточнив: "А далі залишається два варіанти: перший — якщо опозиція припиняє блокування ВР, більшість повертається у залу пленарних засідань і далі вже працюють. А другий сценарій — якщо ця паралельна робота продовжується, то це вже буде питання часу, коли Рада буде розпущена".

Крім того, на думку політолога, однією з умов знаходження компромісу між владою та опозицією буде питання переголосування тих законопроектів, які були ухвалені сьогодні на "виїзному" засіданні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати від більшості запросили спікера на нараду, аби поговорити про розпуск Ради?

"Формального порушення жодного немає. А от у тому, як вони приймали рішення — є питання. І я не виключаю, що в разі повернення до зали пленарних засідань, опозиція буде вимагати, або однією з умов досягнення компромісу було переголосування цих законів. Інша річ — піде парламентська більшість на те, чи ні", - пояснив Фесенко.

Зараз ви читаєте новину «У влади є два сценарії: повернення до роботи у ВР, або розпуск парламенту - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути