пʼятниця, 03 грудня 2010 10:29

Кучма вважає, що Чорноморський флот і в підметки не годиться турецькому

Кучма вважає, що Чорноморський флот і в підметки не годиться турецькому

Україна погодиться повернути Севастополь Росії, якщо США повернуть Росії Аляску, а вона поверне Курильські острови Японії, а Калінінград - Німеччині. Таку заяву зробив екс-президент України Леонід Кучма, пише Wikileaks.

Wikileaks оприлюднив засекречену доповідь посла США в Україні Джона Теффта після бесіди з екс-президентом України Леонідом Кучмою. Зустріч відбулася 2 лютого - напередодні другого туру президентських виборів.

Кучма наводив аргументи на користь створення міжнародного консорціуму, який керував би (але не володів) українською газотранспортною системою, і запевняв, що Росія ніколи не відмовиться від мрії повернути Севастополь.

"Кучма не надає особливого стратегічного значення російському Чорноморському флоту, заявивши, що він, звичайно, може відправити корабель, щоб налякати Грузію, але і в підметки не годиться турецькому флоту", - йдеться в документі.

За словами Кучми, він одного разу сказав меру Москви Юрію Лужкову, що Україна погодиться повернути Севастополь Росії, якщо США повернуть Росії Аляску, а вона поверне Курильські острови Японії, а Калінінград - Німеччини.

"Для росіян питання Севастополя ("міста російської слави") носить насамперед емоційний і ностальгічний характер, і вони ніколи не залишать надії повернути його собі", - сказав екс-президент.

Крім того, Кучма не міг сказати нічого хорошого про "помаранчевий" уряд, який він звинуватив у тому, що він зруйнував економіку і міжнародну репутацію країни, а також посилив внутрішній поділ України.

Незважаючи на те, що Кучма підтримав кандидатуру свого колишнього прем'єр-міністра Віктора Януковича, він назвав другий тур виборів 7 лютого як "вибір меншого з двох зол". Екс-президент заперечував думку про те, що Янукович стане знаряддям Росії, а серед молодих українських лідерів виділив Яценюка за його "велику проникливість".

"Якщо вже Україна повинна платити "світову ціну" за газ, - зло зазначив Кучма, - вона повинна наполягти, щоб Росія платила "світову ціну" (тобто стільки ж, "скільки платять за бази американці") за розміщення свого флоту в Севастополі", - сказано в доповіді.

Крім того він заявив, що Україна ніколи не визнає незалежності Абхазії чи Південної Осетії. "Однак війна в Грузії в 2008 році піднімає деякі питання. Росія послала армію в Абхазію і Південну Осетію, і світ це проковтнув. А що станеться, якщо раптом у 2017 році Росія в односторонньому порядку заявить, що її флот не піде з Севастополя? Чи захоче хто-небудь вступити в конфлікт на боці Україні? " - запитав Кучма.

Раніше повідомлялося, що співвласник "РосУкрЕнерго" у 2008 році називав себе відданим другом екс - президента Віктора Ющенка та сприяв його перемовинам з нинішнім главою держави Віктором Януковичем.

Також Фірташ у розмові з Тейлором розповів про зв'язок з мафією. "Під час конфіденційної розмови з послом США в Києві Вільямом Тейлором він визнав, що в його газовому бізнесі" реальну силу "представляє Семен Могилевич", - зазначається у документах оприлюднених WikiLeaks.

Зараз ви читаєте новину «Кучма вважає, що Чорноморський флот і в підметки не годиться турецькому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути