четвер, 02 грудня 2010 09:47

Фірташ зізнався, що його бізнес пов'язаний з кримінальним авторитетом Могилевичем?

Фірташ зізнався, що його бізнес пов'язаний з кримінальним авторитетом Могилевичем?

Поставки газу з Росії в Європейський Союз і на Україні частково залежать від російської мафії.

Про це пише британська газета "Гардіан" з посиланням на опубліковані сайтом Wikileaks секретні документи держдепартаменту США.

"Вже давно висуваються припущення, згідно з яким ватажок російської мафії Семен Могилевич таємно отримав частку в зареєстрованій у Швейцарії RosUkrEnergo", - зазначає видання.

Як випливає з документів, про зв'язок з мафією розповів у розмові з послом США в Україні Вільямом Тейлором співвласник швейцарського трейдера Дмитро Фірташ.

"Під час конфіденційної розмови з послом США в Києві Вільямом Тейлором він визнав, що в його газовому бізнесі" реальну силу "представляє саме  Могилевич", - зазначається у документах.

За даними Wikileaks, газовий магнат також заявив, що в Україні в 1990-і роки було неможливо займатися бізнесом без укладання угод з різними злочинними угрупованнями.

"Він визнав, що у нього є зв'язки з представником російського кримінального світу Семеном Могилевичем і підкреслив, що перед тим, як почати свій бізнес, йому потрібно було дістати схвалення у Могилевича", - говориться у звіті американського посла за підсумками зустрічі з українським підприємцем.

"США вважають, що Могилевич - один з найсильніших ватажків мафії в світі. У Вашингтоні впевнені, що в 1990-і роки він створив найсильніше злочинне угруповання Східної Європи. Він фігурує в списку 10 найбільш розшукуваних ФБР втікачів. Вважається, що Могилевич причетний до багатомільйонної шахрайської операції, пов'язаної з компанією, яка базується в Пенсільванії", - підкреслюється в документах, які цитує Інтерфакс-Україна.

У свою чергу, захисники Могилевича кажуть, що інформація Wikileaks не відповідає дійсності. За їх словами, їхній підзахисний проходить лише по справі, яка стосується ухилення від сплати податків.

"Стосовно мого клієнта порушено лише одну справу, пов'язану з "Арбат-престижем", належить вона до категорії податкових злочинів, там немає ні газу, ні оргзлочинності", - сказав адвокат Могилевича Олександр Погонщиков.

Він додав, що "винною людина може бути визнана лише за вироком суду - це декларація прав людини".

"Все інше це вигадки, домисли і чутки", - сказав адвокат.

"Інформація на сайті Wikileaks повинні оцінювати політологи і ті, кому це належить", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Фірташ зізнався, що його бізнес пов'язаний з кримінальним авторитетом Могилевичем?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути