вівторок, 02 квітня 2013 20:56

Комуністи проігнорували вшанування пам'яті жертв Голодомору в Раді
11

Фото: Фото: Сергій Старостенко

У вівторок вранці в кулуарах Верховної Ради нелюдно. Парами ходять журналісти та помічники депутатів. Опозиційні нардепи в цей час мітингують на вулиці.

"Регіонали" на столах реєстрації беруть порядок денний. Там на 12.30 стоїть питання призначення виборів мера Києва та Київради. Депутати від Партії регіонів та комуністи заходять до сесійної зали. Туди за 10 хвилин до початку засідання йдуть і опозиціонери. Реєструються.

На табло — 403. Спікер Володимир Рибак надає слово лідеру "УДАРу" Віталію Кличку. Той стає за трибуну, обводить поглядом зал.

"Під стінами Верховної Ради зібралося тисячі киян і не треба ілюзій - їх не перекричати штучним мітингом, який зараз зібрався під охороною міліції, - читає з аркуша. - Їх не вийде розігнати тільки тому, що на місце кожного прийде 10. Їх не вийде ігнорувати, бо влада в Києві наробила достатньо для того, щоб її відправити у відставку. Ми сьогодні повинні ухвалити постанову про призначення чергових виборів київського міського голови та депутатів Київської міської ради".

"Свободівці" просять Рибака вивести озвучку на вулицю, аби мітингувальники чули, що відбувається в сесійній залі. Той після третього прохання погоджується.

Депутати вносять зміни у порядок денний сесії. Рибак пропонує проголосувати постанову "свободівця" Олега Тягнибока про 80-ті роковини Голодомору в Україні. "За" — 210.

Опозиціонери підскакують. "Ганьба! Фашисти!" - кричать в бік "регіоналів".

"Свободівець" Олексій Кайда пропонує хвилиною мовчання вшанувати пам'ять українців, які загинули під час Голодомору. Депутати встають. Комуністи залишаються сидіти.

Ще годину депутати обговорюють порядок денний. Десятеро депутатів з "Батьківщини" стають біля трибуни.

"Київ!" - скандують. Рибак оголошує перерву на півгодини. Питання виборів в столиці переносять на вечірнє засідання. Нардепи виходять в кулуари. В дверях зупиняється Арсеній Яценюк.

"Я не знаю, навіщо "регіоналам" перерва, - розводить руками. - Вони нам заявили про те, що готові проголосувати за постанову в другому читанні. А коли ж тоді в третьому? Через місяць, тиждень? Кажуть: "Коли з'явиться рішення Конституційного Суду". Знову довелося читати їм юридичну лекцію про те, що це не їх право голосувати, чи не голосувати — це Конституційний обов'язок — признати вибори в Києві. А коли буде рішення КС, то будемо з ним розбиратися. Зараз є правова база, яка вимагає прийняти цю постанову. Ввечері буде її розгляд, якщо вони не заблокують трибуну".

Журналісти оточують "регіонала" Володимира Олійника. Питають, чи проголосують за вибори в столиці.

"Якщо комусь дуже приспічило, то він має право поставити це на голосування. І якщо є достатньо голосів, то немає питань, - відмахується той. - Ми за те, щоб вибори відбулися, але щоб потім не було ніяких претензій ні до влади, ні до учасників виборчого процесу".

Після перерви першим питанням депутати розглядають постанову по призначенню виборів в Києві. Голосують 209 при необхідних 226. З них — 3 "регіонали", від "Батьківщини" — 91, "УДАРу" — 41, "Свободи" — 36, КПУ — 21, позафракційні — 17.

Рибак на вимогу "Батьківщини" та "Свободи" оголошує перерву. Опозиціонери заблоковують трибуну та президію парламенту. Лідери фракцій йдуть до кабінету спікера. За годину виходять ні з чим. Обіцяють продовжити перемовини у середу зранку.

"Партії регіонів не цікаво, що відбуватиметься в Києві, яка у нього подальша історія. Вони розуміють, що якщо опозиція домовиться про єдиного кандидата на мера та узгодить кандидатури на виборчі округи, то на 80 % виграє, - розказує "ударівець" Валерій Пацкан. - Тепер будуть розігруватися різні варіанти щодо виборів. Сьогодні — чергові, завтра — позачергові. Ми готові голосувати. Але громадськість має дати оцінку комуністам та Партії регіонів".

Зараз ви читаєте новину «Комуністи проігнорували вшанування пам'яті жертв Голодомору в Раді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

540

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути