Ексклюзиви
понеділок, 16 грудня 2019 14:45

Комітет Геруса прагне поховати галузь відновлюваної енергетики - депутат

Комітет Геруса прагне поховати галузь відновлюваної енергетики - депутат
Нардеп Людмила Буймістер: "Законопроект про добровільне скорочення "зеленого" тарифу не пройшов комітет Андрія Геруса з ПЕК і ЖКГ"

Енергетичний комітет ВР, який очолює Андрій Герус, провалив компромісний законопроект про добровільне зниження "зеленого" тарифу № 2543, який підтримують іноземні інвестори і представники дипломатичного корпусу.

Про це написала народний депутат України, одна зі співавторів законопроекту Людмила Буймістер на своїй сторінці в Facebook.

"Сьогодні (13 грудня. - Авт.) мій законопроект про добровільне скорочення "зеленого" тарифу, узгоджений з інвесторами, міжнародними бізнес-асоціаціями, посольствами країн-інвесторів, експертами не пройшов комітет Андрія Геруса з ПЕК і ЖКГ. Не вистачило одного голосу. На жаль, мій колега Герус не хоче чути жодного голосу, крім власного", - написала Буймістер.

На її думку, рішення комітету є негативним сигналом для інвесторів і свідчить про прагнення окремих осіб поховати галузь відновлюваної енергетики в Україні.

"Який сигнал сьогодні почули в Осло, Берліні чи Відні, ті хто інвестував або придивлявся до України? Мені здається, що хтось хоче поховати галузь відновлюваної енергетики та імпортувати електроенергію і вугілля з відомих країн. Так буде легше, але недовго", - зазначила Буймістер.

Буймістер зазначила, що законопроект № 2543 є компромісним варіантом, на який погодилися інвестори, які розвивають альтернативну енергетику в Україні, і пообіцяла домагатися його прийняття до кінця поточного року.

"Ми переконали інвесторів, щоб вони відмовилися від гарантованого їм державою тарифу. Переконали, що компроміс і просування обов'язково будуть підтримані. У будь-якому випадку я буду прагнути прийняти проект закону про добровільну реструктуризацію "зеленого" тарифу в цьому році. Тому що за цим стоїть питання, в якій країні будуть жити наші діти, чим вони будуть дихати і чи знайдеться хоч один божевільний, хто привезе в Україну гроші, якщо компроміс буде проігнорований", - написала Буймістер.

Нагадаємо, 6 грудня 2019 року у Верховній Раді був зареєстрований проект закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо поліпшення інвестиційного клімату в сфері відновлюваної енергетики" (№ 2543), який передбачає можливість добровільної реструктуризації "зеленого" тарифу.

Раніше Європейсько-українське енергетичне агентство відзначало, що реструктуризація "зеленого" тарифу по законопроекту № 2543 дозволить держпідприємству "Гарантований покупець" економити до 2,5 мільярда грн в рік.

Посли Данії, Норвегії та Швеції звернулися з листом на адресу міністра енергетики і навколишнього середовища Олексія Оржеля і голови комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрія Геруса, в якому закликають досягти на законодавчому рівні компромісу в питанні "зелених" тарифів для збереження інвестпривабливості України.

Зараз ви читаєте новину «Комітет Геруса прагне поховати галузь відновлюваної енергетики - депутат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути