субота, 27 квітня 2019 19:48

Княжицький: Не уявляю, як президент України скасовує закон про українську мову

Княжицький: Не уявляю, як президент України скасовує закон про українську мову
Зеленський заявив, що після інавгурації перегляне закон про мову. Фото: Reuters

Переможець президентських виборів Володимир Зеленський не має підстав для скасування закону про забезпечення функціонування української мови як державної.

На цьому наголосив співавтор документу Микола Княжицький.

"Відкликати він не може. Він може звернутися до Конституційного суду або народні депутати це можуть зробити. Не бачу підстав для оскарження цього рішення Конституційним судом. Він ухвалює рішення тільки в тому випадку, якщо є порушення Конституції. У цьому законі жодних порушень Конституції нема. Володимир Зеленський сказав, що почне знайомитися з законом після інавгурації. Я запропонував Разумкову та новообраному президенту зробити це швидше. Я готовий до зустрічі, щоб надати проект закону, який проголосували в залі, пояснити всі норми. Думаю, вони просто не встигли ознайомитися з законом", - сказав Княжицький.

Він наголосив, що законопроект готували з 2012 року. Із 2016-го його опрацьовував комітет культури та духовності. За цей час провели десятки обговорень із громадськістю, експертами, науковцями, політиками.

"Не бачу жодних підстав, щоб цей законопроект був скасований. Тим більше не уявляю картину, як президент України може скасовувати закон про українську мову. Президент України має сприяти українській мові", - наголосив Княжицький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гройсмана розгромили позицію Зеленського у мовному питанні

Зранку 25 квітня Верховна Рада ухвалила у другому читанні та загалом законопроект про забезпечення функціонування української мови як державної.

За проголосували 279 народних депутатів. 38 парламентарів виступили проти, серед них — уся фракція "Опозиційного блоку".

Переможець президентських виборів Володимир Зеленський вважає за необхідне проаналізувати процедуру ухвалення закону про мову. На його думку, закон не пройшов достатньо широкого обговорення із громадськістю та став "заручником політичної риторики" під час виборів.

Зараз ви читаєте новину «Княжицький: Не уявляю, як президент України скасовує закон про українську мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути