четвер, 25 квітня 2019 14:28

Закон про мову: Зеленський не схвалив дії Ради

Закон про мову: Зеленський не схвалив дії Ради
На думку Зеленського, закон недостатньо широко обговорили з громадськістю.Фото: gordonua.com

Переможець президентських виборів Володимир Зеленський вважає за необхідне проаналізувати процедуру ухвалення закону про мову.

Про це він написав у Facebook.

Наголосив, що українська – єдина державна мова в Україні й щодо цього не може бути компромісів. Але "питання в методах, якими ми втілюємо в життя цей стратегічний курс".

"Моя принципова позиція – держава має сприяти розвитку української мови шляхом створення стимулів і позитивних прикладів, а не заборон і покарань, ускладненням бюрократичних процедур, множенням кількості чиновників замість їхнього скорочення.

Законопроект про державну мову розглядався під час виборчого циклу, що зробило його заручником політичної риторики. Закон був ухвалений без попереднього достатньо широкого обговорення із громадськістю. До проекту закону було внесено понад 2 тисячі поправок, що свідчить про відсутність згоди щодо окремих його положень навіть у Верховній Раді.

Сьогодні важко спрогнозувати наслідки ухвалення цього закону – остаточний його текст, із урахуванням усіх поправок, наразі недоступний. Після мого вступу на посаду президента буде зроблений ретельний аналіз цього закону, щоб пересвідчитися, що в ньому дотримані всі конституційні права та інтереси всіх громадян України. За результатами аналізу реагуватиму відповідно до конституційних повноважень президента України i в інтересах громадян", — написав Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна отримала закон про мову: що зміниться

Зранку 25 квітня Верховна Рада ухвалила у другому читанні та вцілому законопроект про забезпечення функціонування української мови як державної.

За проголосували 279 народних депутатів. 38 парламентарів виступили проти, серед них — уся фракція "Опозиційного блоку".

Зараз ви читаєте новину «Закон про мову: Зеленський не схвалив дії Ради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути