четвер, 25 квітня 2019 12:44

Україна отримала закон про мову: що зміниться

Автор: radiosvoboda.org
 

Верховна Рада ухвалила закон про забезпечення функціонування української мови як державної.

Попри залякування проросійських політиків, у приватному житті українців і спілкуванні релігійних обрядів нічого не зміниться.

Ухвалений документ регулює мовну політику держави та умови її реалізації. Українською, за законом, повинні вільно володіти президент, голова парламенту та народні депутати, прем'єр-міністр і члени уряду, керівники державних установ, місцеві депутати, держслужбовці, посадові особи органів місцевої влади, судді та адвокати, викладачі та медпрацівники.

Документ забезпечує спілкування українською у публічному просторі, державному та комунальних секторах, у сфері обслуговування, у підписах і маркуванні товарів і послуг. Це стосується медичної допомоги, обслуговування на транспорті, у публічних закладах.

Комп'ютерні програми повинні мати інтерфейс державною мовою та/або англійською мовою або мовами Євросоюзу.

Держава гарантує право на отримання освіти державною мовою.

У сфері обслуговування клієнт має право попросити спілкуватися з ним українською — це прохання має бути виконане.

Державна мова повинна звучати на телебаченні, в інтернеті та друкованих ЗМІ. Видавці мають видавати українською не менше 50% книжкових видань. При цьому видання можуть паралельно використовувати інші мови. Дубляж кінопродукції та театральні постанови мають бути українською.

Представникам національних меншин, іноземцям та особам без громадянства держава гарантує право на навчання мовою нацменшини чи відповідного корінного народу поряд із українською. Для них будуть створювати окремі класи чи групи.

Автор: 24tv.ua
 

Закон передбачає штрафи для офіційних осіб за ігнорування української на роботі.

Спроби ввести двомовність чи багатомовність, або надати офіційний статус будь-якій іншій мові в усій країні або в окремому регіоні прирівнюються до повалення конституційного ладу. За це можна отримати до 10 років ув'язнення відповідно до ст. 109 Кримінального кодексу.

Документ передбачає створення Нацкомісії зі стандартів української мови, яка опрацьовуватиме та затверджуватиме стандарти державної мови — правопис, стандарти термінології, підручники та посібники. З'явиться посада уповноваженого із захисту української мови, який захищатиме українську мову, усуватиме обмеження у її використанні та буде відстоювати права українців на отримання інформації та послуг в усіх сферах суспільного життя на всій території України державною мовою. Йому можна буде скаржитись на порушення мовних прав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Савченко — "за", "Опоблок" — проти: як голосували за закон про мову

Зранку 25 квітня Верховна Рада ухвалила у другому читанні та вцілому законопроект про забезпечення функціонування української мови як державної.

У першому читанні його ухвалили 4 жовтня 2018-го. Близько 4 місяців тривала підготовка мовного законопроекту до другого читання. За цей час парламентський комітет із питань культури та духовності опрацював 2082 поправок народних депутатів.

Зараз ви читаєте новину «Україна отримала закон про мову: що зміниться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути