понеділок, 25 березня 2013 10:56

Клоунада і "молодики у спортивках" від ПР - незважаючи на сніг, за тиждень відбулося 12 протестів
10

Минулого тижня українці 12 разів виходили на протести. Через погані погодні умови декілька акцій довелося скасувати. Переважно акції мали не політичний характер: люди вимагали дотримання своїх прав, протестували проти видобутку сланцевого газу, відстоювали права у судах.

Загалом, за останніми дослідженнями Центру Разумкова, у санкціонованих мітингах та демонстраціях готові взяти участь 32,7% українців. Частка тих, хто вважає, що в разі значного погіршення умов життя потрібно вийти на вулицю з протестом (49,0%) є помітно більшою, ніж частка тих, хто дотримується точки зору, що краще терпіти матеріальні труднощі заради збереження в країні порядку (26,8%). Найчастіше як можливі причини участі в акціях протесту респонденти називають "значне підвищення цін на найнеобхідніше" (34,4%), "невиплату зарплат" (29,0%), "протест проти масового скорочення робочих місць на якомусь підприємстві або в якійсь галузі" (24,5%), протест проти свавілля місцевої влади (23,3%), "низький рівень заробітної плати" (22,6%), "захист прав людей, чиї права були порушені" (20,9%).

18 березня, Київ

Під Генпрокуратурою у Києві на мирну акцію на захист правозахисника Дмитра Гройсмана, якого звинувачують у розповсюдженні порнографії, вийшли кілька десятків людей. Активісти одягнули костюми та перуки клоунів, чим хотіли показати, що ця справа — це "суцільний цирк". Також вони тримали плакати "Припиніть цей цирк". Однак, акція так і не розпочалася. Близько 10 представників "Беркуту", за словами активістів, застосували грубу силу до мітингувальників. В результаті, 4 людей затримали.

Зазначимо, що правозахиснику пред'явили звинувачення за публікацію у його блозі зображення статуетки чоловіка з фалосом, що лежить на Конституції України. Крім того, Гройсман звинувачується в розповсюдженні порнографії за розміщене в ЖЖ зображення фалоса поруч із зображенням екс-президента Віктора Ющенка.

 

18 березня, Київ

У Бортничах місцеві жителі провели акцію протесту із вимогами негайного виділення коштів на ремонт застарілих споруд БСА.

Близько 70 пікетників зібрались на розі вулиць Карла Маркса та Коцюбинського. Вони намагалися привернути увагу до проблеми токсичних вод, які щороку затоплюють підвали будинків та криниці місцевих жителів. Застарілі споруди БСА не здатні очистити кількість відходів, які через них проходить, внаслідок чого, значна частина токсичних вод із БСА потрапляє у ґрунт. А з приходом весни рівень ґрунтових вод значно підвищується. Як наслідок – підвали будинків та криниці затоплюються забрудненими водами. Пікетники переконані, що вживання такої води призведе до виникнення ряду кишково-шлункових хвороб, бояться, що через значне забруднення може виникнути навіть холера.

 

19 березня, Київ

З десяток захисників тварин зібралися біля будівлі Деснянського районного суду. Вони тримали плакати "STOP! Живодеров от власти" та великий банер із написом "Хай гицелі відловлюють чинуш-корупціонерів, а не безпритульних тварин". Дехто з активістів прийшов на акцію зі своїми домашніми тваринами.

 

19 березня, Львів

До Львівської міської ради вийшло близько тисячі представників малого бізнесу, продавців з ринків та МАФів і жителів прилеглих до Львова сіл. Головною вимогою протестуючих було припинити нищити малий бізнес у місті та створити робочу групу депутатів і підприємців з питання продовження оренди для МАФів у Львові.

Крім того, серед пікетувальників було і багато людей, які незадоволені станом прибирання снігу у Львові. Протестуючі били палицями по металевих бочках та водили по площі чоловіка у масці міського голови Львова Андрія Садового, який тримав таблички "Якісно та дешево ремонтую дороги" та "Навчу заробляти на посаді мера".

 

20 березня, Київ

Близько десяти активісти Гостиного двору пікетували посольство Кіпра на знак протесту проти діяльності кіпрської компанії, що володіє 91% акцій ПАТ Укрреставрація (орендар). За словами активістів, хто наразі керує діями ПАТ та хто стоїть за кіпрською компанією - досі невідомо.

Посольство Кіпру не виявило бажання відкрити двері перед учасниками. Охорона щільно зачинила двері. Зрозумівши, що активісти не підуть від посольства до тих пір, поки не передадуть своє звернення Консулу, одного учасника все-таки пропустили вкинути листа в скриньку. Активісти провели невеличкий екскурс по кіпрським культурним цінностям: показали фотографії Пафоса, Хірокітії, один з відомих монастирів (Троодос, м-р Святого Іоанна), наголошуючи, що українці дуже цінують історичні культурні цінності Кіпру. Тим самим вони закликалиі  кіпріотів цінувати культурні пам'ятки України.

 

20 березня, Умань, Черкаська область

Біля міської ради зібралося більше 200 осіб. Активісти місцевих осередків "Свободи", Об'єднаної опозиції "Батьківщина" і "Фронту Змін" разом із активістами громадських організацій "Всеукраїнське об'єднання Богдана Хмельницького" та "Ради громадських організацій Умані" намагалися пройти на сесію міської ради з вимогою до депутатів припинити незаконну вирубку місцевого парку Зої Космодем'янської і зняти з розгляду сесії питання про передачу боксерському клубу спортзалу, де займаються міські дитячі футбольні команди. Люди принесли колоди з вирубаного парку, а батьки футболістів кубки та медалі своїх дітей.

Представники громадськості хотіли зайти у будівлю міської ради і пройти у сесійний зал, проте працівники виконкому їх не пускали. Через це у дверях виникла штовханина та почалась бійка. Всіх, хто хотів пройти, силою затримували біля дверей. Коли ж чергові закрили двері міської ради зсередини, мітингувальники хотіли їх винести колодою, яку принесли із парку. Проте зробити їм це не вдалося. Лише після цього в зал пустили по п'ять представників від кожної організації.

20 березня, Київ

Кілька захисників Гостиного двору прийшли до Окружного адміністративного суду м.Києва. У цей час в будівлі суду продовжувався розгляд справи щодо Гостиного двору. Мітингувлаьники принесли до будівлі плакати "КиївЗрада — головний ворог киян", "STOP! Земельний дерибан", "Барыги, уберите грабли от Гостинного двора" тощо.

20 березня, Слав'янськ, Донецька область

Кілька сотень жителів Слов'янська та Слов'янського району провели мітинг біля будинку райдержадміністрації з вимогою до депутатів райради прийняти рішення про заборону видобутку сланцевого газу. Мітингувальники вимагали внести питання про розвідку і видобуток сланцевого газу в Слов'янському районі в основну порядку денного сесії райради, а не в розділ "Різне", щоб "його було належним чином розглянуто та прийнято рішення про заборону видобутку сланцевого газу".

Перед початком сесії до пікетників вийшов голова Слов'янської районної ради Олександр Бондаренко, який запевнив присутніх, що це питання на сесії таки розглянуть.

20 березня, Червоноармійськ, Донецька область.

З десяток мешканців Червоноармійська протестували проти добування в області сланцевого газу. Переважно це люди похилого віку. Мітинг організувала Компартія України.

 

21 березня, Черкаси

Перед початком засідання сесії міськради біля Будинку рад у Черкасах зібралось близько 300 осіб. Вони прийшли на заявлену раніше акцію протесту проти політики міського голови Сергія Одарича. Спочатку пікетувальників не пустив кордон із близько 30 міліціонерів у шоломах та бронежилетах.

Люди тримали плакати із гаслами: "Одарич, залиш людям зуби", "Сьогодні асфальт крадеш, а завтра – Шевченка проп'єш", "Черкаси – не кормушка для Одарича", "Разом з тролейбусами Одарич загубив совість". Врешті протестувальники увірвалися до будівлі Черкаської міської ради.

 

21 березня, Старобільськ, Луганська область

У центрі міста з'явився бігборд, на якому на жовто-блакитному фоні написано: "Вимагаємо дострокові президентські та парламентські вибори!". Розмістили його активісти формального об'єднання "Старобільський районний комітет порятунку України".

 

22 березня, Черкаси

Біля приміщення Будинку рад зібралися близько сотні прихильників ВО "Батьківщина" та пацієнти лікувального центру "Фрезеніус", що з вересня вимагають фінансування медичного закладу. Опозиціонери тримали у руках прапори партії "Батьківщина", УДАР та ВО "Свобода", а також транспаранти з написом "Юлі — Волю!". Мітингувальники вимагали звіту про роботу від голови облдержадміністрації Сергія Тулуба та його звільнення.

Стільки ж на площі зібралося і прихильників Партії регіонів. Більшість прихильників "Регіонів" – хлопці від 15 до 30 років, спортивної статури. У руках вони тримали парасольки з символікою провладної партії.

Опозиціонери намагалися прорватися на засідання облради. В результаті, час від часу між прихильниками різних політичних таборів виникали сутички. У натовп летіли поламані парасольки, декільком мітингувальникам розірвали одяг. Опозиціонери вигукували гасла "Тулуба геть!" та "Банду геть!". Депутатові обласної ради Олександрові Сінгаєвському в сутичці поламали палець.

 

 

23 березня, Одеса

Кілька десятків співробітників авторинку "Куальник" вийшли протестувати під будівлею Приморського суду. Мітингувальники пояснили, що їхнього ватажка, Євгена Хайкіна, вчора обманом заманили у райвідділок міліції – начебто запропонували забрати копію постанови по результатах перевірки, що відбулася напередодні. Однак там Хайкіна затримали.

Зараз ви читаєте новину «Клоунада і "молодики у спортивках" від ПР - незважаючи на сніг, за тиждень відбулося 12 протестів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути