четвер, 20 травня 2010 11:54

Ківалов і Колесніченко продовжують просувати російську мову в суди

Ківалов і Колесніченко продовжують просувати російську мову в суди

Депутати від Партії регіонів Сергій Ківалов і Вадим Колесніченко запропонували дозволити використання російської мови в судочинстві.

Голова комітету з питань правосуддя Сергій Ківалов і голова підкомітету з питань звільнення суддів та реагування на порушення законодавства в сфері правосуддя Володимир Колесніченко зареєстрували у Верховній Раді законопроект N 1074 Про внесення змін до закону Української РСР Про мови в Українській РСР (щодо мови судочинства) ".

Автори документа пропонують доповнити статтю про мову судочинства новою нормою: Судочинство здійснюється українською або, за згодою сторін, російською мовою.

"Положення закону Української РСР "Про мови в Українській РСР" фактично ставлять захист прав у суді в залежність від володіння українською мовою", - вважають автори законопроекту.

Перший заступник голови комітету з питань правосуддя Юрій Кармазін (НУ-НС) законопроект не підтримав.

"Цей документ популістський і не до кінця осмислений", - заявив він.

Депутат зазначив, що чинне законодавство дозволяє використовувати мови національних меншин у судах, розташованих у місцях компактного проживання громадян цих національностей, проте всі рішення судів повинні бути написані державною мовою.

"Фактично це узаконення російської мови як другої державної неконституційним шляхом", - сказав Кармазін.

"Цей законопроект ні в явній, ні у прихованій формі не надає російській мові статус державної, а тільки визначає межі та порядок її використання в судових інстанціях на території України", - парирували автори законопроекту.

Раніше Ківалов і Колесніченко зареєстрували законопроект "Про внесення змін до закону "Про статус суддів", відповідно до якого кандидат на посаду судді в обов'язковому порядку повинен володіти російською мовою.

За матеріалами Коммерсант, Кореспондент

Зараз ви читаєте новину «Ківалов і Колесніченко продовжують просувати російську мову в суди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

34

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути